PROMETHEUS FILMKRITIKA

2012.06.07. 11:11 popcoolt

Prometheus.jpg

 

 

Sci-fi

Az óriás hype-ról most lehull  a lepel. Végra a hazai mozikban is megnézhetjük Riddley Scott legújabb sci-fi-jét, a Prometheust. Azonban bármennyire is jó lenne, mégsem egy Alien előzményt kapunk, hanem egy ahhoz szervesen kapcsolódó, azonos univerzumban játszódó filozófikus sci-fit.

Lényeges különbség, hogy jóval kevesebb  a vér, és úgy általában a horror, inkább a létezés és teremtés kérdéskörét feszegit ebben a két órában. Persze a Weyland társaság, a Space Jokey, meg az android szerepet kapott, ám mégsem klasszikus Alien történet a Prometheus. Talán, ha lesznek folytatások , akkor majd összekapcsolódik a két sztori, és egy gigantikus eposz válik belőlük. 

A sztorit senkinek nem kell bemutatni: A két régész, Shaw és Charlie Holloway csillagtérképre bukkan ősi civilizációk falfestményein. A dúsgazdag és nagyon öreg Peter Weyland – az Alien-filmekben szereplő Weyland-Yutani vállalat alapítója – finanszírozásával elindul a Prometheus, hogy megkeresse az idegen bolygót, ahol talán a földi élet eredetének titka rejlik. Meg is érkeznek, és kutatóexpedícióra indulnak, aztán persze elszabadul a pokol.

Ripley karakterét ne is keressük, mert a Noomi Rapace által alakított Elizabeth Shaw sokkal összetetebb  figura. Rapace jól is bánik a karakterrel, csakúgy, mint a mindig zseniáls Michael Fassbender. Utóbbi az android, David szerepét kapta, aki se nem egyértelmű szolgája a legénységnek, se nem ellenfele. Neki saját elképzelése, elvei vannak, és mesterséges intelligenciája emeli az emberek fölé. Charlize Theron rideg és hűvös a vállalat érdekeit képviselő Meredith Vickers szerepében. És mint mindig, most is remekül játszik, és még  mindig gyönyörű.

Az igazi nagy baj  a filmmel, hogy hiába akét órás játékidő, rengeteg dolog marad megmagyarázatlan és kibontatlan. Épp ezért igencsak valószínű a folytatás, de majd az idő eldönti. És ha elvonatkoztatunk- bár nehéz- az Alien sorozattól, és egy különálló, ám valahogy mégis kapcsolódó moziként nézzük, igazi moziélmény a Prometheus.

 

 

Magyarországi premier: 2012. június 7.

Rendező: Riddley Scott

Forgatókönyvíró: Damon Lindelof, Jon Spaihts

Forgalmazó: InterCom

Szereplők: Charlize Theron, Guy Pearce, Idris Elba, Kate Dickie, Logan Marshall-Green, Michael Fassbender, Noomi Rapace, Rafe Spall, Sean Harris

75%.jpg 51.jpg


Címkék: Noomi Rapace Filmkritika Prometheus Charlize Theron Riddley Scott

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult-hu.blog.hu/api/trackback/id/tr724569942

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hegyi 2012.06.07. 18:01:16

Filozófikus a seggem, bugyuta nyögvenyelősen összefércelt történet.
Nagyon nem élmény.

gunsmoke (törölt) 2012.06.07. 19:23:22

A Zindex már megint a világ végére irányított. Legközelebb nem jövök.

Hiller Józsué 2012.06.07. 19:32:58

Tényleg miért kell minden szűrés nélkül átvenni az indexes zsenik aranyköpéseit? Mi a f.om filozófikus ebben? Elvetnek egy "hű, ki teremtette az embert? Van az életnek értelme Isten nélkül?" és máris bekapcsol a riasztó, hogy filozóóóófikus. Írja le ide a blog szerzője, szerinte mégis mi a f. filozófikus ebben? Azzal meg miként feszegeti a teremtés és a lét kérdéseit, hogy egy eleve egy téves elképzelésből indul ki, ami már Daniken korában is nevetséges volt? A hazugság nem feszeget semmit, ez pedig az. A sci-fi pedig kibaszott tudományos hátteret kíván ,ez űrhorror, űrthriller, ez egy űrkörnyezetbe tett felnőtteknek szóló mese, vagy akármi de nem sci-fi. Ne tedd már egy lapra Dick, Asimov,Clarke, Sagan műveivel.

süti beállítások módosítása