Szigethy Gábor: Mezei- Márai szerelem Könyvajánló

2011.12.31. 10:53 bodizsolt

 Helikon Kiadó, 2011

  • ISBN: 9789632273037
Egy titokzatos vonzalom nyomába eredt Szigethy Gábor irodalomtörténész. A befutott író és a gyönyörű, tehetséges ifjú színésznő a negyvenes évek elején találkozik, s mindkettőjük életében fordulat következik.

A sok képpel és dokumentummal illusztrált könyv egy a világ elől eltitkolt szerelem története.
 
Megrendelés: bookline.hu 

Sherlock Holmes: Árnyjáték Filmkritika

2011.12.31. 10:50 bodizsolt

 Pont két évvel ezelőtt így fejeztem be a Sherlock Holmes első részéről szóló írásomat: „...megvan, milyen filmre megyünk 2011 karácsonyán.” 2011 karácsonya megvolt, és itt az új Sherlock Holmes, ami ugyan nem számozott, hanem alcímes (magyarul a biztonság kedvéért bevetik mindkettőt), de mégis csak a második rész. Mondanám, hogy így legyen ötösöm a lottón, de a folytatás elkészülte nagyjából holtbiztos tipp volt. Azért legyen ötösöm is a lottón.

 

De ugorjunk is rögtön a közepébe, a film is így tesz. Watson házasodni készül, Holmes pedig a megszállottak kedvenc elfoglaltságát űzi: egymáshoz látszólag nem kapcsolódó eseményeket köt össze szines madzaggal, a pókháló közepén pedig nem más, mint Moriarty professzor áll. Holmes-nak persze nincs kézzel fogható bizonyítéka, de ez nem akadályozza meg abban, hogy több országon keresztül hajszolja a professzort...

Az Árnyjáték klasszikus folytatás: Guy Ritchie megnézte, hogy mi volt működőképes, és mindet megduplázta. Még több akció, még több robbanás, még több „előre lekottázott” jelenet (tudjátok, amikor Holmes kisakkozza, mit és hogyan). A pozitívum mindenképpen az, hogy ezek az akciójelenetek nagyon jól sikerültek, a szuperlassú felvételek kedvelői biztos magukhoz nyúlnak majd párszor. A film gyors sodrású, miután beindul szinte meg sem áll, ami végső soron nem baj, de én azért elviseltem volna némi klasszikus nyomozást is. Ez ugyanis szinte teljesen hiányzik. De gondolhatunk rá így is: a világ legjobb nyomozója még a film előtt megcsinálta a házi feladatát. Az is a folytatásokat idézi, hogy az előzőhöz képest ez egy kicsit logikátlanabb, még inkább ad hoc jellegű megoldásokkal operál. Annyira nem zavaró, csak ne kezdjünk el gondolkodni rajta.

A főszereplőkre nem érdemes sok szót vesztegetni, Dawney és Law továbbra is jók, és ez alkalommal az első részben hiányolt buddy comedy rész is teljesen rendben volt. Most Kelly Reilly sem volt olyan vérszegény, de a dícséret mégis az új szereplőket illeti. Noomi Rapace és Stephen Fry, mindketten remekül illettek a duóhoz, különösen a Holmes testvérét, Mycroftot alakító utóbbi volt remek választás. Sajnos nem jár hatalmas kalapemelés a Moriarty-t megformáló Jared Harrisnek, aki ugyan jól játszott, de sajnos nem volt elég karizmatikus. Holmes nagy ellenfelétől azért többet vártam volna. Mondjuk Daniel Day-Lewist (a szerintem legjobbat kiemelve a régi szereposztásos pletykákból).

 

Két évvel ezelőtt dicsértem a zenét, most is ezt kell tennem. Hans Zimmer ismét remekül aláhangolt a jeleneteknek, és az első rész főtémájának (valamint pl. Ennio Morricone egyik kevésbé ismert szerzeményének) felhasználásával stílusában illeszkedő, de mégsem ismétlés hatását keltő muzsikát alkotott.

Amit még mindenképpen meg kell említenem, hogy az utolsó jelenet – bár volt egy nagyon jó poén – nem tetszett, és nagyon remélem, hogy a harmadik részben (2013 karácsonya?) kapunk rá legalább egy félmondatos magyarázatot, hogy hogyan is történt pontosan az a bizonyos... Gondolom a regényeket olvasók sejtik, hogy miről van szó.

Értékelés

Mindenképpen azt tanácsolom, hogy az első rész nélkül senki ne ugorjon neki ennek, és szerintem akkor se, ha az nem jött be. Zárásnak meg csak annyit, hogy Ritchie általánosban elég jó lehetett matekból, mert a kivonások után pont annyival szorozta a maradékot, hogy a végeredmény ismét 8-ra jött ki. Mármint pontban.

— A kritikát Joe-ker írta, a Not Just Popcorn teljhatalmú ura.

Forrás: www. filmbuzi.hu

További premierek a héten:

-------------------


Dalok az 53. Hétre

2011.12.31. 10:41 bodizsolt

 Coldplay: Christmas Lights

 

Nicola Roberts: Yo-Yo

 

Rihanna: You Da One


Trent Reznor & Atticus Ross: The Girl With Dragon Tattoo Soundtrack Lemezkritika

2011.12.31. 10:36 bodizsolt

 Frissen az Oscar díj után (a magával ragadó, az elektronikus és a beat alapú "The Social Network" betétdaláért), mindenki izgatottan várta Trent Reznos és Atticus Ross újabb szösszenetét David Fincher új filmjéhez, a Tetovált Lány angol fordításához.

"A Social Network" zenéje egy eredeti hang volt, megkülönböztetve a szokásos hollywoodi témákat, és van valami hasonlóan egyedi a "The Girl With Dragon Tattoo" soundtrackjében is, nem okoz csalódást, bár, azt kell mondani, hogy az eredmény nem feltétlen az lett, amit mindenki vár.

A hangulatát tekintve a TSN, gyors tempójú, vidám, és kellemes zenei élményt nyújtott, ezzel szemben TDT nagyon más. Stieg Larsson "Millennium" trilógia olvasói tudni fogják, hogy Larsson panaszos érzelmeket teremtett regényében, és Reznorék ezt a légkört átmentették a soundtrack albumra. Remélhetőleg Fincher is kitett magáért, és a film is ezt fogja tükrözni majd. A teljes album hideg és rideg, észrevétlenül váltakoznak a klasszikus filmzenei elemek a trance hangzással, és ebből születnek a frenetikus és fenyegető hangok. A lemez önmagában is élvezetes és elgondolkodtató, de ha a film is ilyen jól sikerült- Fincher mesternél csak jó kezekben lehet-akkor 2012 egyik legjobb audió-vizuális élményében lesz részünk.


Friss hírek No. 53

2011.12.31. 10:14 bodizsolt

 

| Tizenhat napig tartott Sinéad O'Connor negyedik házassága

Az énekesnő bő két hét után rájött, hogy negyedik férjével nem illenek össze. A válásért a férfi rokonságát hibáztatta.
 
 
| Amerika is behódolt Adele előtt

Az utóbbi hét évben egyetlen lemez volt, amely több mint 5 millió példányban fogyott az Egyesült Államokban: Adelétől a 21 című album
 
 
 
| Orosz oligarcha vette meg a Red Hot Chili Pepperst

Amire néhány nagyobb európai fesztiválnak sincs pénze, az egy orosz oligarchának semmiből sem tart elintézni. A kaliforniai zenekar egy szilveszteri magánpartin zenél.


Évvégi nagy kántdaun 2011.- Az év filmjei

2011.12.24. 15:55 bodizsolt

 2011. legjobb filmjei


10. Majmok bolygója- Lázadás

9. Förtelmes Főnökök

8. Lopott Idő

7. Csúcshatás

6. Paul

5. Blue Valentine

4. Drive! 

3. Fekete Hattyú

2. Super 8

1. Scott Pilgrim a Világ ellen


2011. legrosszabb filmjei


10. Álomháború

9. Amerika Kapitány

8. A lány és a farkas

7. A gondozoo

6. Maci Laci

5. Kémkölykök 4D

4. Rossz Tanár

3. Insidious

2. Gulliver utazásai

1. Hupikék törpikék

 


Évvégi nagy kantdáun 2011.- Házimozi

2011.12.24. 15:46 bodizsolt

 2011 legjobb DVD/BD megjelenései

 

10. Jurassic Park (BD)

9. A Király Beszéde

8. Az Oroszlánykirály (BD)

7. Fűrész Gyüjtemény

6. A közösségi háló (BD)

5. Álomháború

4. Scott Pilgrim a Világ ellen

3. Star Wars: A teljes saga

2. Meglógtam a Ferrarival

Gru (BD) 


Évvégi nagy kantdáun 2011.- Az év lemezei

2011.12.24. 15:35 bodizsolt

 2011 legjobb lemezei

 

10. Björk: Biophilia

9. Vad Fruttik: Fénystopposok

8. The Decemberist: The King Is Dead

7. Foo Fighters: Wasting Lights

6. The Go! Team: Rolling Blackouts

5. Drive!: Original Soundtrack

4. The Strokes: Angles

3. Sucker Punch: Original Soundtrack

2. Subscribe: Bookmarks

1. IAMX: Volitale Times

 


2011. Legrosszabb lemezei

 

10. Limp Bizkit: Gold Cobra

9. Metallica & Lou Reed: Lulu

8. Blondie: Panic Of Girls

7. Ezra Furman And The Harpoons: Mysterious Power

6. Sunrise Avenue: Out Of Styles

5. Bright Eyes: The People's Key

4. Cass McCombs: Wit's End


3. Britnex Spears: Femme Fatale

2. Bloodhound Gang: Show Us Your Tits

1. Avril Lavigne: Good-bye Lullaby


Friss hírek No. 52

2011.12.24. 15:12 bodizsolt

 

 

|Tucatnyi lemez Johnny Rottentől

Újra kiadják Nagy-Britanniában John Lydon Sex Pistols utáni zenekara, a Public Image Limited (PIL) lemezeit, és a csapat 2012-ben új stúdióalbumot is készít.
 
 
|
Ötven koncertet ad az ötvenéves Beach Boys
 
A legendás együttes méltóképpen ünnepli meg első lemeze félévszázados jubileumát: az klasszikus felállás indul ötven állomásos turnéra, valamint új lemezzel is készül.
 
 
 
|Adele kíméli magát, elköltözik a fővárosból
 
Az énekesnőnek vigyáznia kell a hangjára, a londoni szmog pedig nem tesz jót a hangszálainak. A megoldás a lakhelyváltás

 


T.R. Salty: Bellum Antlantis Könyvajánló

2011.12.17. 10:19 bodizsolt

  • 478 oldal
  • Kötés: papír / puha kötés
  • ISBN: 9786155152139
Mary és James régész házaspár a felfedezések rabjai. Míg a férfi előtt Atlantisz rejtélyének megfejtése áll, Maryt az ókori Róma láncolja magához. Életüket e két szenvedély teszi teljessé: szerelem egymás és a munkájuk iránt.
Közel már a cél… ám a válaszok mindig újabb és újabb kérdéseket szülnek.
Mit keres egy jövőbeli eszköz egy feltáratlan római sírban, melyen üzen a múlt a jelennek? Van időutazás? Van sorsunk? Vannak isteneink? Vagy a történelem egy társasjáték csupán, ahol időutazók összecsapásai döntenek ma ismert világunk jövőjéről és a MI SORSUNKRÓL IS!!?
Secundus, római tribunus megpróbáltatásokban és fordulatokban gazdag életét követhetjük nyomon, aki egyik pillanatról a másikra új dimenzióba csöppenve múltból és jövőből érkező társaival – akik közül jónéhányat már ismer – veszi fel a harcot azok ellen, akik megpróbálják megváltoztatni az emberi történelem menetét. Érdemes harcolni? Vagy a katonák csupán egy felettes erő bábfigurái? Az isteneken túl is vannak Istenek?
T. R. Salty bravúros történetében nemcsak mesél, de tanítja is olvasóit. Mindentudó íróként szemezget a történelemből, a suméroktól Egyiptomon át a rómaiakig és modern korunkig; közben mondanivalója korántsem felszínes. Tisztán, pontosan vet számot az emberi létről. Nemcsak kérdez, de válaszokat is ad. Arról, hogy a szerelem, a patriotizmus és a tudni vágyás is univerzális, időn és koron is túlmutató. Arról, hogy az ember mindenre képes, ha igaz célt szolgálhatnak tettei… Sorsunk a végén beteljesedik.
 
Megrendelés: bookline.hu

Fifti-fifti Filmkritika

2011.12.17. 10:14 bodizsolt

Joseph Gordon-Levitt alakítja Adam Lernert, aki megtudja, rákos. És az ő teljesítménye a legbiztosabb dolog a filmben, amely tartalmaz szórakoztató pillanatokat, de nem rázza le magáról az elcsépelt kliséket.

Lerner, egy makacsul elkötelezett producer a National Public Radio állomásnál. Ő az a fajta srác, aki ha a nem diagnosztizálják, akkor el sem hiszi, hogy beteg. A cím egyébként Adam túlélési esélyeire utal a betegséggel szemben.

De nem elég, hogy beteg, még a képzőművész barátnőjével ( Byrce Dallas Howard) is rosszul mennek a dolgok, meg itt van a legjobb barátja, Kyle ( Seth Rogen) aki mindenáron mellette akar maradni. Ezekből a pillanatokból állnak össze a keserédes jelenetek, amiket Will Reiser forgatókönyv író jegyez saját tapasztalati alapján.
Viszont elég bosszantó az orvosok megjelenítése a filmben, ugyanis egyikük sem tűnik hitelesnek a fehér köpenyben. Sem az onkológus, aki közli Adam-al a hírt, sem az altató orvos, aki elég rámenős. Talán csak Adam terapeutája van egy kicsit árnyaltabban kidolgozva.

De ha a mondanivalóra koncentrálunk, ami szintén egy kicsit elcsépelt, akkor rájövünk, hogy mindenki esélye az életre 50/50.

További premierek a héten:

A legsötétebb óra

Életrevalók

Trancsírák

Elena

Táncoló talpak 2.


Dalok az 50. Hétre

2011.12.17. 09:44 bodizsolt

Placebo: Because I Want You


The Sounds: Living In America


Jimi Hendrix: Hey Joe


The Rasmus: Your Forgiveness


Kolin: San Francisco (Soreii & Poolek Remix)



Amy Winehouse: Lioness: Hidden Treasures Lemezkritika

2011.12.17. 09:32 bodizsolt

Gyakran egy zseni az életében meg nem értett marad, s csak a halála után ismerik el a képességeit. Sőt van olyan, akit a halála tett naggyá, s igen valószínű, hogy ha ma is élne, senkit sem érdekelne már. De Amy Winehouse nem ilyen volt. Már életében is egy legenda volt, s az idén nyáron bekövetkezett halála csak tovább fokozta ezt a státuszt. S talán az sem véletlen, hogy ez a posztomusz gyűjtemény pont a karácsonyi szezonba került a boltok polcaira. Az viszont meglepő, hogy nem lett egy túl erős anyag. Persze biztosan jobban sikerültek volna a Between The Cheats, a Best Friends, Right? vagy a Half Time című szerzemények is, ha Amy-nek meg lett volna az utolsó vágás joga. De nem volt, sajnos. Ezért, bár potenciális dalok ezek mind, nincsenek kellőképpen kiforrva ahhoz, hogy felérjenek a Back To Black szintjéhez. Salaam Remi és Mark Ronson kezelte szinte az összes gyártási munkát, míg ezek előadását Winehouse ugyanolyan erősen hozta, ahogy ezt tőle megszokhattuk. Remi és Ronson munkájának köszönhetően ez az album mégis egységes, dehát mégiscsak egy posztumusz gyűjtemény, és valami azt súgja, hogy nem az utolsó az Amy Winehouse életműből.


Friss Hírek No 50.

2011.12.17. 09:12 bodizsolt

|A Stone Roses a Szigetre, Björk Zamárdiba jön jövőre

Bár a Karácsonyt követően még jónéhány zord hónap is vár ránk a legnagyobb 2012-es nyári fesztiválokig, már most látható, hogy igazán izgalmas nyárra számíthatunk a legnagyobb hazai fesztiválokon.
 
 

|Amy Winehouse családja csak az igazságra kíváncsi

Amennyiben a néhai énekesnőről készülő életrajzi film az igazságot mutatja be, a család zöld utat ad az alkotóknak.
 
 
 

|Összeállt a Metallica első felállása

A megalakulásának 30. évfordulóját ünneplő Metallica San Franciscóban adott jubileumi koncerteket, az utolsó fellépésre meghívta korábbi tagjait is.
 
 

|Feloszlott a Grinderman?

Nick Cave a Griderman turnéjának utolsó koncertje után, egy ausztráliai fesztiválon jelentette be, hogy a Grindermannek vége.

Haruki Murakami: 1Q84- Ezerkülöncszáznyolcvannégy Könyvajánló

2011.12.10. 12:18 bodizsolt

Geopen Kiadó, 2011

  • 512 oldal
  • Kötés: kemény kötés
  • ISBN: 9789639973305
1984 már nem létezik. 1Q84 van. Kicserélődött a levegő, kicserélődött a táj – két hold ragyog az égbolton. Mindenkinek be kell illeszkednie az új világ rendjébe.

Mint amikor új vad kerül be a vadonba, és megváltozott szabályok között kell életben maradnia. Murakami legújabb, minden korábbinál grandiózusabb – zenei és matematikai összefüggésekre komponált – trilógiája a világ teljességét igyekszik megragadni, eltörölve a valóság és a misztikum eddig ismert határait. A földi világ és az életek bonyolult hálózata az olvasót sem hagyja érintetlenül, menthetetlenül a könyv légies szövedékű gubójába kerül, egyre azt várva: mikor és miként születhet újjá – a másik világra…
 
Megrendelés: bookline.hu

süti beállítások módosítása