Popper Gábor: Képzeld Apu Könyvajánló

2012.02.25. 19:17 bodizsolt

 

 
  • 180 oldal
  • Kötés: kemény kötés
  • ISBN: 9789632480503
"Nem lettem pszichológus. Így is terhes volt gyakran a név, a híres ember fiának lenni, nagyon szerettem volna önmagam, Popper Gábor lenni. Félre ne értsd: mindig nagyon büszke voltam apura, és az vagyok ma is." Őszinte vallomás ez, amely végighúzódik a könyvön. Az olvasó megismerheti egy nem mindennapi család életét, sorsát, apa és fiú intimitásokat sem nélkülöző kapcsolatát.
 
Megrendelés: Bookline
 

A Szellemlovas 2. Filmkritika

2012.02.25. 19:12 bodizsolt

 

 Őszintén szólva nem kicsit tartottam attól, hogy ez a film tele lesz hibákkal. Mert, hát valljuk be, a Szellemlovas nem volt egy tökéletes film. Sőt! Zéró történet, röhejes CGI, és szörnyű volt nézni Nicholas Cage végső lesüllyedését. Tehát minden alapja megvolt a félelemnek, de aztán nem így lett. Hiszen a Szellemlovas 2-nek egyetlen hibája van csak: hogy LEFORGATTÁK, és NEM ÉGETTÉK EL AZ ÖSSZES KÓPIÁT belőle! De, most tényleg: ilyenre pazarolni azt a drága celluloidot...

Történet persze megint nincs, legalábbis nagyon mélyre ásva, és szomorú látni, hogy Nic Cage még élvezi is ezt a bóvlit ( ráadásul tüzet is pisál!). Arról nem is beszélve, hogy mindehhez Christopher Lambert, széttetovált fejű szektavezérként asszisztál neki, pedig egykoron ő is színész legenda volt/lehetett volna (mindenki döntse el maga, melyik).

Oké, oké, persze vannak jó dolgok is a Szellemlovas 2-ben, ugyanis a Crank-el már bizonyított Neveldine- Taylor rendezőpáros szépen felpörgették az akció jeleneteket, meg jó sötétre vették a hangulatot. Ja, meg van persze egy dögös nő is, vad moci, meg egy idegesítő kiskölök is. De ezek nem feledtetik, hogy a film nem szól semmiről, nem tart sehova, és, hogy mindenki ripacskodik. Szerencsére csak másfél órán keresztül.

 További premierek a héten:

Tirannoszaurusz

Az erő krónikája

A bűn hálójában

A vér és méz földjén

Szex felsőfokon

Warrior- A végső menet


Dalok a 61. hétre

2012.02.25. 19:02 bodizsolt

 Gorillaz & André 3000 feat. James Murphy: DoYaThing


LMFAO: Sorry For Party Rock


Erik Sumo Band: The Ice Tower 


Amber Smith: Amber Smith Lemezkiritka

2012.02.25. 18:53 bodizsolt

    

Szerzői kiadás

 A brit gitárzene, illetve az indie valahogy nem tudott erős gyökeret verni Magyarországon. Pedig az előfeltétel megvan: a borongós világnézet, az örök pesszimizmus, ami a legtöbb indie-zenekart is jellemzi. Nálunk azonban ez a műfaj nagyvárosi maradt, és a nagyvárosban is underground. A kis színtér egyik legnagyobbja, az Amber Smith egy időben szüneteltette működését, de most egy albumnyi új dallal jelentkezett, amik hiába játékosak, még mindig sötét árnyalatú az összkép.

A zenekart hátán hordó Poniklo Imre talán kividámkodta magát a szólóprojektjében, vagy a nemrég szintén albumot megjelentető Poster Boyban. Bár ez utóbbi inkább túlontúl érzelmes, mint vidám, ahogy azt blogunk erősen szemléletes, de nem túl népszerű írása is megfogalmazta. Poniklo szíveügye, az Amber Smith azonban még mindig kicsit borúsan látja világot (a zenekarvezető viharos párkapcsolata erősen rányomta a bélyeget a hangulatra), és ahogy korábban is, finom hangszereléssel és közérthető refrénekkel dolgozik. A dalszerzést ezen a lemezen a frontember már nagyrészt megosztotta Ács Oszkár basszusgitárossal, bár ez a folyamat már a 2008-as Introspective-en elkezdődött.
Talán ennek köszönhető, hogy előtérbe került a rendhagyó ritmusokat adó dob, és a szintén játékos basszusgitár. Erre épülnek az üveges, kissé depresszív gitár- és szintetizátorhangok, néhol zongoradallamok és Poniklo rezegtetett éneke. A két hangulat összefeszülése adja a lemez dinamikáját. A Faster Than Speed of Light a legjobb példa rá, ahol a nyugtalan (mellesleg kissé radioheades) groove egy szellős, merengő dallammal találkozik (a refrénben Hodosi Enikő hangját is hallani), majd végül egy visszhangos a capella kórusba torkollik.
Vannak még finom vonósok, és kapott újra szólóénekesi szerepet Ács is (Your Life Is My Death) a lemezen, ami egyébként nem ezektől a zenei megoldásoktól változatos. Mindig történik valami a bő félórában, sőt egy dalon belül is. A hangszerelés trükkjei nem művészieskedések, hanem gördülékenyek, és a lemezen végigvonuló, egyébként homogén hangulatot erősítik. Néhány refrén talán túl behízelgő, de szerencsére több a felfedeznivaló, mint a felületes popdallam.
Az Amber Smith korábban is amiatt lehetett az egyik legerősebb zenekar a magyar színtéren, mert nem a hazai sémák alapján gondolkozott, és ha egy laikus belehallgatott, nem feltétlen gondolta, hogy magyar zenét hall. Ezzel együtt az új lemezen mégis jellemző egy bizonyos, sehol máshol nem érezhető árnyalat. Talán olyan, mint amikor egy őszi estén megáll az ember az Andrássy és a Bajcsy sarkán, és elbámul a kivilágított, ódon bazilika felé, de közben hallja a zsivajt az Erzsébet térről, majd a Duna felől fújó szél miatt összehúzza a kabátját, és elindul az éjszakába. Az Amber Smith zenéje budapesti, a fővároshoz köthető a leginkább, és talán éppen ezért működik igazán ott. Ettől persze még bárki magáénak érezheti, és érzi is. Ez az új lemezzel sem változott.
 
 
 
 
 
 
 

Friss Hírek No. 61

2012.02.25. 18:32 bodizsolt

 

 

A valóságot keveri a szappanoperával a köztévé

A valóságot keveri a szappanoperával a köztévéMárciusban indul a köztévé új napi sorozata, ami új műfajt akar teremteni. A közmédia nem vár sokat a Marslakóktól, de kétmilliárd forintot és milliárdos támogatást önt a produkcióba.
 

Előkerült Hitler egyik kedvenc festménye

Sztálingrádnál sebesült német katonákat ábrázol, hat másikkal került elő egy cseh zárdában.
 

A szerbeket nem érdekelte Angelina Jolie filmje

Belgrádban csak 12 néző volt kíváncsi a Vér és méz földje című film bemutatójára.
 

30 éves a Kaland-Játék-Kockázat sorozat

Milliók lettek fantasy-rajongók Steve Jackson és Ian Livingstone miatt, akik a Tűzhegy varázslója folytatásai után a PC-s játékiparban kötöttek ki. 
 

 

Újabb bejelentett nevek a Szigeten!

Idén augusztus 6. és 13. között, a 20. Szigeten is sztárelőadók szórakoztatják a fesztiválozókat. A dEUS, a Korn, a Vaccines - hogy csak néhányat említsünk a legfrissebb bejelentett zenekarok közül.
 
 

 

Az A38 hajó a világ legjobb bárja

A budapesti A38 hajó győzött "a világ 100 legjobb bárja" címért tartott internetes közönségszavazáson, amelyet az egyik rangos útikönyvkiadó, a Lonely Planet rendezett.
 
 

 


Jo Nesbo: Leopárd Könyvajánló

2012.02.18. 11:15 bodizsolt

  • Skandináv krimik
  • 560 oldal
  • Kötés: karton
  • ISBN: 9789633240540
Harry Hole, a norvég rendőrség egykori fenegyereke a Hóember-ügy után minden hidat felégetett maga mögött, s most Hongkongban él teljes visszavonultságban, démonai és hitelezői elől bujkálva. Amikor azonban Oslóban két fiatal nő holttestére bukkannak, akiknek halálát azonosítatlan eszköztől származó sebek okozták, a rendőrség Hongkongba küldi új munkatársát, Kaja Solnesst, hogy próbálja meg felkutatni és hazahozni Harryt, mivel ő az egyetlen sorozatgyilkos specialista az országban. Márpedig úgy tűnik, minden eddiginél nehezebb feladat lesz a tettes kézre kerítése, aki kíméletlen, rafinált és semmi nyomot nem hagy maga után. Ráadásul a gyilkossági osztály és a Nemzeti Nyomozó Iroda közötti hatalmi harc sem könnyíti meg Harry dolgát.
 
 
 
 
 
 
Megrendelés: bookline.hu 

A leleményes Hugó Filmkritika

2012.02.18. 11:09 bodizsolt

 Ez egy árva kisfiú története, aki a '30-as évek Párizsában egy pályaudvaron él, és ő felelős az állomás óráinak működéséért. A szellőzök és lyukak közt talál magának menedéket, és innen figyeli a pályaudvar utasait. Na meg persze természetesen egy régi robotot szeretne megjavítani, amit elhunyt apja hagyott rá. Megismerkedik egy morcos játékárussal, akiről kiderül, hogy a mozgókép egyik egykori nagyágyúja, Georges Méliés. Martin Scorsese rendezte ezt a remekművet, egyben családi moziként és tisztelgésképpen a régi mozik világa felé. Nem is hanyagolt el semmit; bájos, okos és egyben szemetkápráztató filmet alkotott, amiben minden kockán visszaközön a mozi (h)őskora. Megjelenik Chaplin Modern időkje, Harold Lloyd Felhőkarcoló szerelemje vagy a Lumiére- féle a Vonat érkezése is. De a báj, és a tisztelgés mellett Scorsese odafigyelt a történetre is és a mellékszereplőkre. Az összes karakter a végletekig ki lett dolgozva. A mester elérte a célját, hiszen így 2012-ben olyan alkotást hozott össze, amilyet Méliés készített volna, ha meg van rá a lehetősége.

 

 

További premierk a héten:

A Szégyentelen

The Artist: A Némafilmes

Kémes Hármas

Mindenki szereti a bálnákat

Utazás a rejtélyes szigetre


Dalok a 60. Hétre

2012.02.18. 10:39 bodizsolt

 Public Image Ltd.: One Drop


 

 

Jack White: Love Interruption


 

 

Anathema: The Beginning and The End


 

 

Konyha: Kiskifli



Kowalsky Meg A Vega: Az Évtized Lemeze Lemezkritika

2012.02.18. 09:47 bodizsolt

 CLS, 2012.

Na, jó, szögezzünk le valamit: Kowa igazán szerethető figura, és még jó zenész is. Imádtuk a Black-Outban, laza volt a Vegában, de valami eltűnt. Talán az ihlet, az ötlet. A Pimasz Grimasz az évtized elején új színt hozott a magyar popéletbe, és ez nagyon jó volt. Végre nem csak Ákos volt az egyetlen a mainstream popkulturában, aki nem volt ciki. Jópofa szövegek, frappáns mondanivaló, remekül szerkesztett zenei aláfestéssel. A Vegasztárral dupláztak, és ha lehet ilyet mondani, akkor még jobb lett, mint a debüt. 2006-ban aztán csúcsra értek a Forradalom Rt. című korongjukkal. Szinte hibátlan lemezt adtak ki, a hype pedig nem lankadt. Aztán két évvel később a Szemenszedett Igazsággal már voltak problémák: érdekes keveréke volt a buddhista és a keresztény ideológiáknak, de voltak rajta kifejezetten jó számok. Na, ez 2010-es 5 Csillagosról már nem mondható el. Egész egyszerűen a Forradalom Rt. és a Szemenszedett Igazság keveréke volt. Még ezzel nem is lett volna gond, ha jó lett volna. De nem volt az. Önismétlés volt. És sajnos Az Évtized Lemeze sem lett az évtized lemeze, öncélú önismtlés már annál inkább. Felejthető és megjegyezhetetlen dalszövegek, az unalomig elcsépelt mondanivalókkal - szeretet, béke, tisztaság, stb... Kowától azért többet várnánk, a húsz éves pályamunkája alapján. De azért pozitívum is van a lemezen, ez pedig nem más, mint a zenei alap. Jó, ez sem a legeredetibb, de legalább ötletesen lett feljátszva, profik a zenészek, és bitang jól szól fejhallgatóval. De akkor is olyan az érzése az embernek- jogosan-, hogy "ezt már annyiszor hallottam tőlük, és akkor jobb volt". Kár érte. Ja, és ha Kowa már visszament a Black-Outba, akkor az unplugged koncertek helyett, csinálhatnának valami fasza BO albumot. 

 


Friss Hírek No. 60

2012.02.18. 09:22 bodizsolt

 

| Börtönbüntetéssel fenyegetik az illegális zeneletöltőket

 

 

Bezártak a brit bűnüldöző hatóságok egy zeneletöltő internetes kalózportált, és közölték, hogy hosszú börtönbüntetést kockáztat mindenki, aki erről a portálról zenét töltött le.
 
 

| Adele vidám lemezt készítene

Az énekesnő először még úgy nyilatkozott, évekre visszavonulna a zenéléstől, majd később arról beszélt: pár nap múlva már a stúdióban lesz jelenése. 
 
 
 

| Kings Of Leon: vége a drámának, jöhet a lemez!

 

 

A zenekaron belüli ellentéteknek már nincs nyoma, kezdődhet a következő stúdióalbum felvétele. Az együttes új stúdiót vásárolt, és elkészült néhány új szám is.

 

 

 

| Az űrben készítene lemezt a Foo Fighters

 

 

Dave Grohl állítása szerint zenekara egy űrlemez készítésén dolgozik. Korábban a Muse is hasonló tervről számolt be.

 

 


Mikszáth Kálmán: Mikszáth Kálmán művei 1-22 kötet Könyvajánló

2012.02.11. 16:05 bodizsolt

 Kossuth Kiadó, 2012

  • 1 oldal
A sorozat kötetei:
1. A két koldusdiák / A beszélő köntös
2. Különös házasság
3. Két választás Magyarországon
4. Kísértet Lublón és más elbeszélések
5. Akli Miklós és más elbeszélések
6. Szent Péter esernyője
7. A vén gazember és más elbeszélések
8. Beszterce ostroma / Új Zrínyiász
9. A Noszty fiú esete Tóth Marival
10. A szelistyei asszonyok és más elbeszélések
11. A lohinai fű és más elbeszélések
12. A gavallérok és más elbeszélések
13. Egy éj az Aranybogárban és más elbeszélések
14. A fekete város
15. Az én kortársaim
16. A sipsirica és más elbeszélések
17. A jó palócok / A tót atyafiak
18. Sárika grófnő és más elbeszélések
19. Jókai Mór élete és kora
20. A Balóthy-domínium és más elbeszélések
21. Az igazi humoristák / Írói arcképek
22. Mesés várak / A gyermekszobában

Egy hét Marylinnel Filmkritika

2012.02.11. 16:01 bodizsolt

 Ez a film Marilyn Monroe életének korábban ismeretlen fejezetét, a címből ítélve nem meglepő módon egy hetét dolgozza fel, Colin Clark történetén keresztül, aki Laurence Olivier középszerű rendező asszisztenseként dolgozott 1957-ben A herceg és a színésznő című felejthető produkcióban, melyben Monroe volt a főszereplőnő. Ennél az alkotásnál nem is a történet a fontos, meg nem a kamerahasználat, bár ezek is remekre szabottak lettek, hanem maga Monroe karaktere. Ennek megforomálására Michelle Williams-t tartották a legalkalmasabbnak. Érdekes, egyébként, hogy nem Scarlett Johansson kisasszony nyerte meg a szerepet, pedig őt tartja az álomgyár korunk Monroe-jának, nem feltétlenül alaptalanul. De az még érdekesebb, hogy Williams remekül helytállt a szerepben, sőt egyenesen fürdőzött a karakterben. Lazán hozza a pirospozsgás, platinaszőke szexszimbólumot, aki tisztában van a férfiakra gyakorolt hatásával, és nem fél kihasználni ezt az előnyét. Tudja, hogyan kell megállítani a levegőt a szobában, ahová belép, és ebbe a filmbe nem is kell több.

 

További premierek a héten:

Szépség és a Szörnyeteg 3D

Utódok

Védhetetlen


Dalok az 59. Hétre

2012.02.11. 15:41 bodizsolt

 Bruce Springsteen: We Take Care Of Our Own


Skafunderz: Transz-Szibéria


Meshuggah: Break Those Bones Whose Sinews Gave It Motion


The Ting Tings: Soul Killing


 


Of Montreal: Paralytic Stalks Lemezkritika

2012.02.11. 15:21 bodizsolt

Polyvynil, 2012

 A zavarodottság Kevin Barnes énekes fejében nem enyhült az elmúlt időszakban sem, a Paralytic Stalks dalszövegeiben leginkább arra keresi a választ, hogy gyakorlatilag mi a fene is zajlik a frontember fejében. De nem csak ezért érdekes az Of Montreal friss lemeze, hanem a zenei közegre is érdemes odafigyelni, ugyanis teljes összhangban van az előbb említettt szövegekkel. A túlbonyolítottság erről a lemezről is lerí, egész hosszábban nagyon sűrű anyag került a boltok polcaira. A Gelid Ascent és a Ye, Renew The Plaintiff a lassú építkezés után hangos és dühös noise popba fordul át, míg a legtöbb dalban, de főként a Spiteful Interventionben és a Dour Percentage-ben glames tempó- és témaváltások gondoskodnak arról, hogy szinte minden pillanatban történjen valami más. A súlyos témák ellenére kimondottan üdítő, dinamikus és táncolható albumon szomorkásabb arcát is megmutatja az Of Montreal (Wintered Debts; Authentic Pyrrhic Remission), a gond azonban leginkább az, hogy a lemez második felétől a dalok ezúttal is hosszabbak a kívánatosnál. A 7-8 perces számokban Barnes végképp fékezhetetlenné válik, ezek az üres megbolondulások azonban élvezhetetlenek, öncélú zajongásokba megy át a lemez.

  


Friss Hírek No. 59

2012.02.11. 14:55 bodizsolt

| Bródy János távozik az Artisjus éléről

Victor Máté zeneszerző váltja 12 év után Bródy Jánost az Artisjus egyesület elnöki székében.

 

| Kigyógyult a rákból a Bee Gees énekese

Robin Gibb szinte teljesen felépült végbélrákjából, és jobban érzi magát, mint bármikor az elmúlt tíz évben.
 
 
 
Hegyalja Fesztivál: az első fellépők

Rakamaz és Tokaj határában már a 13. Hegyalja Fesztivált rendezik meg. A szervezők nyilvánosságra hozták az első fellépők névsorát.
 
 
 
| Tíz újabb világsztár a Heineken Balaton Soundon

Björk után további tíz világsztár részvételét jelentették be a Heineken Balaton Sound szervezői. A névsor nemcsak rendkívül illusztris, de igazán sokrétű is. Zamárdiba érkezik júliusban többek között Avicii, az Example, a Gossip, Steve Angello és Carl Cox is.
 
|
Lemondta összes koncertjét a Klaxons

A brit zenekar úgy döntött, a nyári fesztiválokon való részvétel helyett inkább harmadik stúdiólemezének készítésére fókuszál.
 
 
 
| Búcsúturnéra indul az 50 éves Omega

Tíz állomásból álló, országos búcsúturnét tart az 50. születésnapját ünneplő Omega együttes március 9. és április 27. között - jelentette be Kóbor János Egerben.
 
 
| Minden stílus képviselteti magát a Grammy-gálán

A hatvanas évek legendás zenekara, a Beach Boys is ott lesz vasárnap Los Angeles-i Staples Centerben. A show-t élőben nyomon lehet követni az interneten.


süti beállítások módosítása