Benedict Wells: Beck utolsó nyara Könyvajánló

2012.03.31. 10:39 popcoolt


Geopen Kiadó, 2012


398 oldal
Kötés: karton
ISBN: 9789639973336


Egy szerelmi bánattól szenvedő, kiégett tanár, egy afronémet férfi és egy litván zenei csodagyerek élete nagy utazására indul Münchenből Magyarországon és Kelet-Európán át Isztambulba. Útjukat végigkíséri egy lány, mindannyiuk erotikus álmainak tárgya, egy pincérnő és egy litván család rejtélyes múltja. Különös őrangyalként vigyáz rájuk Bob Dylan, az öregedő rocksztár, kinek halhatatlan dalai zenei aláfestésként színezik át életüket.
Az 1984-ben született német Benedict Wells 2003-ban, miután elvégezte a középiskolát, Berlinbe költözött, de nem iratkozott be az egyetemre, hanem inkább megírta első, a Beck utolsó nyara című regényét, és azonnal hangos sikert aratott vele egész Európában. Azóta két történettel gyarapította a kortárs irodalmat, amelyek eddig öt nyelven jelentek meg. Első könyve friss hangú, pimaszul szellemes történet zenéről, szerelemről és életről - megdöbbentően bölcs és érett, anélkül hogy koravén lenne.

Megrendelés: Bookline 


Amerikai Pite: A találkozó Filmkritika

2012.03.31. 10:34 popcoolt

Vígjáték

Sok idő telt el azóta, hogy Jim (Jason Biggs) és Michelle (Alyson Hannigan) megismerkedtek az első Amerikai Pitében, és azóta, hogy először szexeltek, majd összeházasodtak. Mára a tűz kezd kialudni a házasságukból, de Jim-nek pont kapóra jön a közelgő osztálytalálkozó, hogy ezt a lángot újra belobbantsa. Persze az összes régi jó(?) cimbora feltűnik, és mindenki azt hozza, amit az elmúlt 13 évben mindig is.

A sztoriról elég is ennyi, hiszen a játékidő nagyrésze a korábbi epizódok feletti nosztalgiázással telik. Az Osztáyltalálkozó legnagyobb erénye, hogy a régi stábot egytől egyig sikerült újra összeszedni. Persze a DVD/BD audiokommentárjában majd arról fognak ömlengenik a színészek, hogy mennyire jó volt újra találkozni a többiekkel. De a valóság ennél sokkal prózaibb, és zöldebb: a pénz. Az alkotók nem voltak restek elegendő zöldhasút pumpálni a projektbe, hogy az tényleg elég fasza legyen. És az lett. Feltéve, ha elvonatkoztatunk attól a ténytől, hogy az Amerikai Pite sosem volt, és nem is lesz a filmművészet csúcsa, és nem veszünk tudomást arról, hogy a humor forrását minden esetben az alpári és altáji poénok adják.

De azoknak, akiknek a kamasz kor egyenlő volt ezzel a mozisorozattal, és együtt nőttek fel a karakterekkel, egy igazi nosztalgia trip lesz az Osztálytalálkozó. Mert valójában ez egy biztonsági játszma lett. Persze az alkotóknak nem is a világmegváltás volt a célja, hanem a könnyed szórakoztatás. És annak nagyon is, még jó ízűen nevetni is lehet rajta.

http://www.americanreunionmovie.com/

További premierek a héten:

Csak a szél

Nyócker 8D

Szemünk fénye

Titanic 3D

Farncia hétvége

Együtt az ég alatt


Dalok a 66. hétre

2012.03.31. 10:30 popcoolt

Nicki Minaj: Beez In The Trap

 

Garbage: Battle In Me

 

Los Vegas: Mint egy filmben

Tankcsapda: Mi a fasz van? 


Madonna: MDNA Lemezkritika

2012.03.31. 10:22 popcoolt

Universal

Madonna kiöregedett. Ezt lássuk be. Nem azért mert ötvenen felül van, hanem mert teljesen felhagyott azzal a régi jó szokásával, hogy ő diktálja az iramot a popzene világában. Mára örül, ha lépést tud tartani ezzel az irammal. Ami vagy sikerül neki vagy nem. A Confession On A Dancefloor-al annyira ez nem jött össze. Túl sok volt a nyúlás, a "nem-akarok-megöregedni-szindróma", és kezdett vérciki lenni az egész. Na, de most nem bízott semmit a véletlenre: vette a legmenőbb producereket, és legfelkapottabb előadókat, gondolta, csak kihoznak ebből valamit.

Az eredmény nem lett annyira bántó, mint amennyire féltünk tőle, mondjuk ez köszönhető a lelkes marketing gépezetnek. Hiába na, Madonna ehhez is ért: tudja mi kell a mai vásárló közönségnek, így nem volt rest a Youtube-n és a Facebookon hirdetni magát, és új korongját, amit aztán ingyenes letölthetővé tett. A MDNA-n Madonna igazából nem csinált mást, mint saját magát kopírozta, modernesítette, és feltúbózta jó sok vendégelőadóval. Igazából semmi baj nincs ezzel a lemezzel, azt leszámítva, hogy a teljes Madonna életműben minőségileg valahol középtájt helyeszkedik el. 

 


Friss Hírek No. 66

2012.03.31. 10:05 popcoolt

| Április 16-án visszatér a Linkin Park!

Pontosabban ezen a napon jelenik majd meg az új, egyenlőre cím nélküli ötödik stúdióalbumuk első kislemeze, a Burn It Down. A singlehez természetesen klip is fog társulni, az album valamikor június közepére várható. 



| Turnéra indul a megújult Tankcsapda
A nemrég csatlakozott új gitárossal, Sidlovics Gáborral tavaszi turnéra indul a Tankcsapda; az egyik legnépszerűbb magyar rockzenekar idén egy DVD-vel kiegészített könyvet és egy új stúdióalbumot is kiad.


| Újra útra kelt a Titanic
Március 27-én, kedden este London egyik legszebb kastélymúzeumában, a Royal Albert Hallban lezajlott az újra, ezúttal 3D-ben a mozikba kerülő Titanic díszbemutatója. A vörös szőnyegen végigsétált James Cameron rendező is.

| Lassabban hanyatlik a zenepiac
A statisztikai adatok alapján úgy tűnik, jelentősen lassul a globális zeneértékesítés hanyatlása. Az online értékesítés menti meg az ágazatot.



| A Chew Lips is fellép a Fishing On Orfűn
A Fishing on Orfű idén is a hazai alternatív zenei színtér legizgalmasabb és legfontosabb résztvevőit hozza el az Orfűi tó partján elterülő Panoráma Campingbe, és izgalmas külföldi előadók is érkeznek a fesztiválra.


Bendek Szabolcs: Vérgróf Könyvajánló

2012.03.25. 12:28 popcoolt

 Libri Könyvkiadó, 2012


  • 472 oldal
  • Kötés: papír / puha kötés
  • ISBN: 9789633100868
"Mindig esténként tűntek elő, néha csapatosan, többnyire azonban egyedül. Hogy pontosan hogyan és mikor érkeztek, arról senki nem bírt megbízhatót mondani. Volt, aki azt állította, hogy ugyanott laknak, amerre dolgoznak is, napközben alszanak és megbújnak valamelyik bérkaszárnya zugában, s csupán napszálltakor merészkednek elő. Mások akár meg is esküdtek volna rá, hogy a város egy másik fertályából jönnek és szekéren hozzák őket...
Most is csak annyit lehetett tudni, hogy megint meghalt közülük az egyik."

A székesfőváros utcáin arat a halál: a rendőrség elképzelhetetlen brutalitással meggyilkolt prostituáltak holttesteire bukkan szerte a városban, a Városligettől kezdve az előkelő Ó utcai bordélyon át egész a ferencvárosi munkásnegyedekig. 1910-et írunk: az újabban már villanyfényben úszó Andrássy úton még egymást kerülgetik a konflisok és az automobilok, a legendás kávéházakban pedig Ady Endre és Molnár Ferenc társaságát keresik a szépreményű költők és hírlapírók. Ezzel egy időben pedig különös vendég érkezik Budapestre, hogy néhány hónapi rejtőzködés után egyszerre csak az előkelő szalonok és úri társaságok kedvencévé váljon: Saint-Germain grófja, aki egyenesen Rákóczi fejedelem leszármazottjának mondja magát, és a világtörténelem legkülönbözőbb korszakaiból származó történeteinél csak a szokásai különösebbek. Éjszaka él, akárcsak a város, és még soha, senki nem látta enni…

BENEDEK SZABOLCS 1973-ban született Budapesten, nagyjából száz méterre attól a helytől, ahol most él. Közben azért Szolnokon is eltöltött majdnem két évtizedet. A Budapesti Közgazdaság-tudományi Egyetemen, politikatudomány szakirányon szerzett diplomát. Az elmúlt tizenöt évben hivatalnokoskodott, valamint írt vagy tucatnyi könyvet, sok tucat tárcát, novellát és kritikát, illetve kapott egy József Attila-díjat. Szabadidejében a lányait kísérgeti haza az óvodából és az iskolából. A "Vérgróf"-trilógia indító darabja az első kötete a Libri Kiadónál.
 
Megrendelés: Bookline

A titánok haragja 3D Filmkritika

2012.03.25. 12:24 popcoolt

Fantasy 

 A titánok harca 2010-ben pofátlan 3D-s használatáról (illetve annak hiányáról), gyenge történetéről és a trailer alapján sokkal jobbnak gondolt effektjeiről vált hírhedtté, a Föld összközönsége mégis megszavazott neki 493 millió dollárt. A Warner Bros. főistenei ezért egy újabb epizód megteremtése mellett döntöttek, noha sejthették, hogy nem nyomhatják le ugyanazt a gyanús állagú levest a közönség torkán kétszer is büntetlenül. Így megtették, ami szerintük megtehető: lecserélték a rendezőt (Louis Leterriert Jonathan Liebesmanre), a forgatókönyvírókat, az operatőrt és a zeneszerzőt is. A vicc az, hogy ez egyáltalán nem látszik a filmen, A titánok haragjának szellemisége legalábbis erősen hajaz az első részben látottakhoz. A történet most is harmatos és sokkal jobban örültünk volna, ha a The Artist diadalmenete után az alkotók egy merész ötlettől vezérelve Perszeusz legújabb kalandját is némafilmes formában tárják elénk, így legalább nem kellene olyan „eddig sosem hallott” szövegeket hallgatnunk, mint pl: „Te vagy az utolsó reménységünk!” és hasonlók.
Mindezek mellett és a készítők szerencséjére azonban a fent említett aduász működik. Ennek köszönhető, hogy a folytatás végül legyűrhette elődjét. A titánok haragjának látványvilága fan-tasz-ti-kus, és még a 3D is működik! Nagyjából száz percen keresztül csapják arcunkba a különféle mitológiai szörnyeket, csatákat és effekthegyeket, szinte szusszanásnyi időnk sincs két ütközet között. Khimérák, Küklopszok, Makhaiok és egyéb, innen-onnan összefogdosott mitológiai lények hordái hörögnek folyamatosan a fülünkbe, ám a csúcs a főgenya Kronosz, aki az előző rész Krakenjét simán befogadhatná magához ölebként. Az pedig kifejezetten vicces, hogy nagyjából több isten hullik el, mint halandó, Tarsem Halhatatlanokjával szemben legalábbis itt kevésbé érezzük azt a bizonyos isteni hatalmat (bár Zeusz és Hádész filmvégi erőfitogtatása valóban cool).
A történetről direkt nem regéltem, mert lényegtelen, egy ovis is összedobná (Zeuszt fogva tartják, hogy Kronoszt kiszabadítsák, ilyesmi). Itt egyedül a külcsín a fontos, így akit ez kielégít, az bátran merüljön el az effekttengerben, aki azonban képtelen könnybe lábadt szemekkel nézni, ahogy egy több száz méter magas lávaszörny robbantja szét az egész földi miskulanciát…nos, annak csak a harag marad.

forrás: VOX

 

  

További premierek a héten:

Bordélyház

A fekete ruhás nő

Polisse


Dalok a 66. hétre

2012.03.25. 12:18 popcoolt

 Dereng: Csípő

 

Florence + The Machine: Never Let Me Go

 

Madonna: Girl Gonna Wild


Therapy?: Brief Crack Of Light Lemezkritika

2012.03.25. 12:12 popcoolt

Blast Records

  A Brief Crack Of Light egyértelműen ugyanabban szellemben fogant, mint a 2009-es Crooked Timber. Azaz erős grúvok, töredezett ritmusok és agyeldobós basszusfutamok sokasága jó adag Jesus Lizard-os atmoszférával és olyan hangzással, melynek hallatán a zokogó Rick Rubin orrszőrcsipesszel esne neki munkásmozgalmi szakállának. Természetesen meghökkentő momentumokban sincs hiány. Az instrumentális, egyben lendületes Marlow kétségtelenül fogós, ám a keleties asszonykórus vokalizálása azért övön alulra talál.

A vokóderes énekkel operáló Ecclesiastes talán a Therapy?-életmű leglazább darabja, ehhez hasonló betépett záródal utoljára a Semi Detached albumon kapott helyet. A súlyosabb darabok közül egyértelműen a nyitó Living In The Shadow Of The Terrible Thing a legemészthetőbb, ezt követően azonban csak elvétve találunk felidézhető dallamokat. A helmetes Plague Bell, azNurse világát idéző ultrazajos Buzzing vagy a stoneres Why Turbulence azonban ezek nélkül is húz, akár egy kalácsképű erőember. A McKeegan-Cooper ritmusszekció ugyanis továbbra is elég jó ahhoz, hogy melódiák híján is izgalmat vigyen a szerzeményekbe, ugyanakkor Andy Cairns minimál üzemmódban jóval több feszültséget képes közvetíteni hangjával.
 
 
 
 
 
 

Friss Hírek No. 65

2012.03.25. 11:59 popcoolt

 

| Randira hívja rajongóit a PASO

Hármas légyott a Szerelemszörnnyel címmel különleges eseményekre várja rajongóit a Pannonia Allstars Ska Orchestra március 27-én, kedden. Az aznap megjelenő, Lovemonster albumukat előbb egy Erzsébet téri pikniken mutatják be, majd az Astorián dedikálják a dupla lemezt, végül a Corvintetőn a hangfalakból alaposan meg is dörrentik az új ska-himnuszokat.
 
 

| Kokain és szívbetegség miatt halt meg Whitney Houston

Whitney Houston énekesnő halálát vízbefúlás okozta, amely a kokain és az artéria-elmeszesedéses szívbetegségének együttes hatásai miatt következett be - közölte csütörtökön a Los Angeles-i megyei halottkém szóvivője.
 
 

| Neil Young klasszikus folklemezzel jelentkezik

 

 

Újra korábbi állandó zenekarával, a Crazy Horse-szal készített lemezt Neil Young, az elmúlt fél évszázad egyik legnagyobb hatású rockzenésze: az Americana című anyag júniusban jelenik meg és klasszikus amerikai folkdalok gyűjteménye.
 
 

| Dopeman a Nyócker 3D-ben

 

 

A legautentikusabb VIII. kerületi előadó, hazánk alternatív köztársasági elnöke, Dopeman bekerült az április 5-én a mozikba kerülő Nyócker 8D című 3Ds filmbe.

 

 

 


Suzanne Collinns: Az éhezők viadala könyvajánló

2012.03.18. 11:46 popcoolt

 Agave Könyvek, 2012

  • 400 oldal
  • Kötés: papír / puha kötés
  • ISBN: 9786155049675
Észak-Amerika romjain ma Panem országa, a ragyogó Kapitólium és a tizenkét távoli körzet fekszik. A Kapitólium kegyetlenül bánik Panem lakóival: minden évben, minden körzetből kisorsolnak egy-egy tizenkét és tizennyolc év közötti fiút és lányt, akiknek részt kell venniük az éhezők viadalán. Az életre-halálra zajló küzdelmet élőben közvetíti a tévé. A tizenhat éves Katniss Everdeen egyedül él a húgával és az anyjával a Tizenkettedik Körzetben. Amikor a húgát kisorsolják, Katniss önként jelentkezik helyette a Viadalra, ez pedig felér egy halálos ítélettel. De Katniss már nem először néz farkasszemet a halállal - számára a túlélés a mindennapok része. Ha győzni akar, olyan döntéseket kell hoznia, ahol az életösztön szembe kerül az emberséggel, az élet pedig a szerelemmel.

Suzanne Collins Az éhezők viadala című trilógiája az utóbbi évek legnagyobb szenzációja az ifjúsági regények műfajában. Az immáron világszerte több mint tízmillió példányban értékesített sorozatról azt mondják, hogy méltó folytatása a Harry Potter- és Twilight-könyveknek, tovább népszerűsítve, illetve megszerettetve az olvasást a fiatalokkal. Az éhezők viadalának nemrég elkészült a filmváltozata, amit március 22-étől, a hivatalos nemzetközi premierrel egyidőben fognak vetíteni Magyarországon is. A szereposztás meglehetősen impozáns: a főszereplő Katnisst az a Jennifer Lawrence fogja alakítani, akit a Winter's Bone - A hallgatás törvénye c. filmben nyújtott alakításáért Oscar-díjra és Golden Globe-díjra jelöltek, de játszott az X-Men: Az elsők című filmben is. Mellette a legnagyobb szerepekben Woody Harrelsont, a rocksztár Lenny Kravitzet, Stanley Tuccit, Elizabeth Bankset, Donald Sutherlandet és Toby Jonest láthatjuk majd.
 
Megrendelés: Bookline

Fehér pokol Filmkritika

2012.03.18. 11:41 popcoolt

Akció-thriller

Úgy tűnik, hogy ahogy Liam Neeson idősödik, úgy vállal be egyre több akciódús mozit. A magyar mozikban most bemutatásra kerülő Fehér pokolban például farkasokkal verekszik, és meglepő módon tök jól áll neki. A kerettörténetet egy kurta mondattal el lehet intézni: van  egy maroknyi ember, akik Alaszka fölött lezuhannak, és pont egy farkasfalka vadászterületén landolnak.

Így semmi extra. De! A helyzet itt is ugyanaz, mint az Út vagy a Dirve! esetében. Nem az a fontos, hogy mi történik, hanem, hogy ezek a történések, hogyan jelennek meg elöttünk. Gyönyörűen komponált képsorok, a rövid flashbackekben megismerjük a főhös személyes tragédiáját, a csendek hangsúlyosokat, a táj pedig annyira szép, és életszagú, hogy a moziszékben is fázni kezdünk, amikor megjelenik egy-egy hegy vagy erdő. A történetvezetés sajnos elég sablonos, de a végére nem egy szokványos befejezést kapunk. Liam Neeson pedig egyedül  elviszi a filmet a hátán, igaz ő az egyetlen ismert színész a produkcióba.

Joe Carnahan író-rendező próbált egy merészet, és bejött neki!

 

 

 

További premierek a héten:

Az igazi kaland

Járhatatlan út

Csempészek


Dalok a 64. hétre

2012.03.18. 11:14 popcoolt

 Melvins: The War on Winsdom

 

SBTRKT: Surely

 

Jack White: Sixteen Saltines

 

The Hives: Go Right Ahead

 

Iron Maiden: Blood Brothers (Live from En Vivo!)


Bears: Greater Lakes Lemezkritika

2012.03.18. 10:56 popcoolt

Misra 

A clevelandi Charlie McArthur és Craig Ramsey duója, aBears 2006-ban jelentkezett cím nélküli, első lemezével. A debütalbum zúgós indie popja és kendőzetlen szertelensége ugyan nem alkotott maradandót, néhány dal mégis egy sokat ígérő, bizalomra érdemes produkciót sejtetett. A Bears soron következő, harmadik lemezére további tagokkal bővült ugyan – olykor néggyel, olykor kevesebbel –, de mindezt elsősorban csak az élő fellépések kedvéért.

A dalszerzésért tehát továbbra is a két alapító felel, és az eredményt hallva mindketten egyre jobban ráéreztek a feladatra.
A mélabús dallamok egészségesen sápadt geek-sármja bágyadt és álmos énekkel, valamint vokálokkal találkozik. A Greater Lakes könnyedén lehetne akár dream pop-lemez is, ha a twee pop könyörtelenül valóságos, mindennapi nehezékei nem húznák a talaj felé. Ám az album legnagyobb teljesítményének, a pszichedéliába csomagolt Don’t Wait című számnak mégis sikerül az egekbe szöknie.
 
A Bears legújabb anyaga tehát vitathatatlanul az eddigi életmű legegységesebb darabja, túlzott szerénysége miatt, sajnos, mégsem számíthat komolyabb érdeklődésre.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 


Friss hírek No. 64

2012.03.18. 10:36 popcoolt

 

| Új lemezzel érkezik Zamárdiba a Gossip

Beth Ditto és zenekara Mark Ronson segítségét is igénybe vette az új Gossip-lemez elkészítésekor. Az elkészült számokat az idei Balaton Soundon csekkolhatják a zenekar rajongói.
 
 
| 2012-ben ismét Talentométer az A38-on

A tavalyi nagy siker után idén is megrendezik, sőt borászversennyel bővítik az A38 Hajó és a Szerencsejáték Zrt. könnyűzenei tehetségkutatóját.
 
 
 
 
| Kibékült a Rolling Stones két legendája

Hosszas viszálykodás után kibékült Sir Mick Jagger és Keith Richards - és állítólag máris jubileumi Rolling Stones-turnét fontolgatnak.
 
 
 
| Elhunyt Szőnyi G. Sándor

Múlt pénteken nyolcvanhárom éves korában, hosszas betegség és szenvedés után Csobánkán elhunyt Szőnyi G. Sándor. Számos tévéfilm mellett olyan alkotásokat rendezett, mint a Csak semmi pánik vagy a Jó estét nyár, jó estét szerelem.
 
 
| Jön a Csak a szél

A Budapest Film forgalmazza a 62. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon a zsűri nagydíját elnyert, Fliegauf Bence rendezte Csak a szélt, amit a 2008. júliusa és 2009. augusztusa között romák ellen elkövetett merényletsorozat inspirált.
 
 
 


süti beállítások módosítása