MERIDA, A BÁTOR FILMKRITIKA

2012.08.02. 06:32 popcoolt

Merida, a bátor.jpg Animáció

A 2008-as Wall-E óta a Pixar stúdió filmjei veszítettek varázsukból. Valami eltűnt a Disney égisze alá tartozó rajzfilmesekkel. Vajon a Merida, a bátor visszarepíti régi pályára az animációs filmek úttörőit?

Hát, sajnos nem. Ugyanis a  heves természetű Merida ügyes íjász, és nem mellesleg Fergus király és Elinor királynő leánya egy szép napon úgy dönt, kezébe veszi sorsát, dacolva az ősi szokással, amely szent és sérthetetlen a harsány földesurak, a hatalmas Lord MacGuffin, a goromba Lord Macintosh és a civakodós Lord Dingwall számára. Merida tettei véletlenül káoszt és fennforgást robbantanak ki a királyságban, és amikor a szeszélyes öreg Boszorkányhoz fordul segítségéért, balsorsú kívánsága borul reá. Az ezután leselkedő veszély Meridát arra ösztönzi, hogy mihamarabb megismerje az igazi bátorság mivoltát, hogy feloldja a szörnyű átkot, mielőtt túl késő lenne…

Csakhogy ez az animáció egy  kliséhalmaz, amiben a végzete ellen viaskodó és lázadó címszereplő a hozzá hasonló hősök útját járja be, s ebbe az unalomig járatott témába a Pixar nem tudott egyediséget csempészni. A főhősnő kalandja valóban veszélyekkel teli, látványos és akciódús kalamajkákba keveredik jellemfejlődése útja során, amit olykor a Pixart jól jellemző humor igyekszik oldani. De hiába elbűvölő és szerethető Merida és a többi karakter, hiába érint meg újra és újra minket a már jól ismert, sallangokkal teli történet, az egészből hiányzik a szív és a lélek, amitől Pixar flim egy Pixar film. Így ha a film elején nem látjuk, hogy kik készítették a Merida, a bátort, maximum a pazar látvány láttán gondolkoznánk el a készítők kilétén.

FIlm-és Pixar rajongóknak némi csalódást, családi mozizóknak pedig kellemes kikapcsolódást ígér a Merida, a bátor.

Magyarországi premier: 2012. augusztus 2.
Rendező: Brenda Chapman, Mark Andrews
Forgatókönyvíró: Brenda Chapman, Irene Mecchi, Mark Andrews, Steve Purcell
Forgalmazó: Fórum Hungary
Szereplők: Billy Connolly, Craig Ferguson, Emma Thompson, John Ratzenberger, Julie Walters, Kelly Macdonald, Kevin McKidd, Robbie Coltrane

75%.jpg 59.jpg


Címkék: Filmkritika Animáció Merida a bátor Pixar

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult-hu.blog.hu/api/trackback/id/tr594691633

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása