SÖTÉT LOVAG: FELEMELKEDÉS FILMKRITIKA

2012.07.26. 19:39 popcoolt

Sötét Lovag_Felemelkedés.jpg Akció

A világ film- és képregényrajongói nagy izgalommal- és valljuk be, némi félelemmel várták ezt a filmet. Mert azt mindenki tudja, hogy Christopher Nolan zseniális rendező, és elég magasra tette a lécet a Batman: Kezdődik!-el és főleg a Sötét Lovaggal, azonban ő volt az egyetlen, aki bevállalt egy trilógiát a Denevéremberből. A kérdés tehát adott volt: képes-e megugrani azt a bizonyos lécet vagy túl sokat vállalt? És a válasz: képes volt!

Kezdjük egy kis történelem órával újkori- Batman kezdők számára! 2005-ben mutatták be Nolan, azóta kultikussá vált elképzelését a Bőregérről, a Batman: Kezdődik!-et. Ez a film egy új fejezetet nyitott a képregény adaptációk nagykönyvébenm ugyanis nem egy szokványos feldolgozás vagy remake volt. Nolan által ismerte meg a világ a reboot fogalmát, hiszen teljesen új alapokra helyezte a franchise-t. A Batman: Kezdődik!-ben már nyoma sem volt Tim Burton gótikus világának, vagy Joel Schumacher giccsparádéjának. Helyette azonban egy hyperrealisztikus Gothamet és Batman- univerzumot láttunk a vásznon. Ebben a filmben egy olyan története mesél el Nolan, amire még a képregényekben is csak halvány utalások vannak: ki volt Bruce Wayne mielöttt a Sötét Lovaggá avanzsált volna. Christian Bale nem egy szokványos Batman karakter, de ebbe a világba tökéletesen illeszkedett. Michael Caine olyan volt Alfredként, mintha ráöntötték volna a komornyik szerepét, csakúgy, mint Gordon felügyelő karakterét Gary Oldmanre.

A Batman Kezdődik! tökéletes felvezetése volt a pillanatok alatt legendássá vált Sötét Lovagnak. A 2008-ban bemutatott mozi ott vette fel a fonalat, aholaz eslő film letette: a szociopata Joker feltűnésével, akit az azóta megboldogult Heath Ledger játszott ijesztően hitelesen. Az amúgy parádés szereposztás nem sokat változott, csak Rachel Dawes kapott új külsőt. Itt már Katie Holmes helyett Maggie Gyllenhaal játszotta Bruce Wayne illetve Harvey Dent (Aaron Eckhart) szíve hölgyét. Volt itt aztán történet, hitelesen megírt és eljátszott karakterek, akció, dráma, látvány.

De hát Sötét Lovagunknak önkéntes számüzetésbe és üldöztetésbe kellett vonulnia egészen nyolc évre. Merthogy a Sötét Lovag: Felemelkedés nyolc évvel később játszódik, ugyanis feltűnik Gothamben Bane, akinek szörnyű fájdalmát csak az arcára helyezett maszk enyhítheti. Bane egy ultrabrutális zsoldos, akinek a célja Gotham romba döntése. A sztorinak ezt a részét értelmezhetjük egyfajta reflexiónak a gazdasági válságra. Így hát Batmannek nem marad sok választása, mint visszatérni az önsajnálatból és megmenteni imádott városát. Ebben hol segíti, hol gátolja őt Selina Kyle, az ékszertolvaj. Dehát a macskák már csak ilyen kiszámíthatatlanok...

És ahogy a plakátokon írják lángoszlop emelkedik a filmben, hogy mindent elpusztítson, s egy új világot építsen.

A társadalomkritikai fennhangok mellett természetesen megjelenik az egyén mind testi, mind lelki fájdalma és szenvedése. Nolannél már megszokhattuk, hogy a történet fokozatosan bontakozik ki, számtalan csavarrl megspékelve, így a nézőnek folyamatosan figyelnie kell. És ez nagyon jó dolog, s a Sötét Lovag: Felemelkedés esetében sincs ez másként. Amíg meg nem jelenik a stáblista nem tudhatjuk, hogy mi következik.

A Bane-t játszó Tom Hardynak ugyan nem lehetett egyszerű dolga, lévén, hogy csak a szemeivel tudott gesztikulálni, de remekül megoldotta a dolgot. Nem is igazán tőle tartottam, hanem attól, hogy a Neveletlen Hercegnő vajon milyen lesz Macskanőként. De a helyzet az, hogy Anne Hathawayt most szerettem meg, mint színésznőt. Gond nélkül hozta a karaktert: ahol kellett kemény volt, ahol kellett védtelen vagy épp vicces és szexi volt.

A látványvilág hibátlan, a zene patetikus és vészjóslóan borongós (dehát Hans Zimmerről beszélünk), a finálé pedig maga a nagybetűs EPIC.

Az biztos, hogy Bob Kane nyugodtan aludhat, és az is , hogy csak szuicid hajlamú rendezők próbálkozzanak az elkövetkezendőkben Batman adaptációkkal. Ezt a trilógiát már nagyon régen kiérdemelte a Batman-univerzum, s most végre megkapta.

Magyarországi premier: 2012. július 26.
Rendező: Christopher Nolan
Forgatókönyvíró: Christopher Nolan, Jonathan Nolan
Forgalmazó: InterCom
Szereplők: Anne Hathaway, Christian Bale, Cillian Murphy, Gary Oldman, Joseph Gordon-Levitt, Juno Temple, Liam Neeson, Marion Cotillard, Matthew Modine, Michael Caine, Morgan Freeman, Tom Conti, Tom Hardy

95%.jpg 56.jpg


Címkék: Akció Filmkritika Batman Sötét Lovag: Felemelkedés Chrsitopher Nolan

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult-hu.blog.hu/api/trackback/id/tr354680328

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása