Philip K Dick: A Frolix -8 Küldötte Könyvajánló

2012.01.28. 13:26 bodizsolt
  • 244 oldal
  • Kötés: papír / puha kötés
  • ISBN: 9786155049606
Nick Appleton egyszerű kétkezi munkás, az élete csalódások sorozata, és reménye sincs rá, hogy valaha feljebb kerülhet a szigorú társadalmi ranglétrán. Willis Gram igazi kényúr, az evolúciós fejlődésben kiemelt elit élén áll, és az egész Földet irányítja. Amikor mindketten beleszeretnek ugyanabba a lányba - aki ráadásul a kormány ellen lázító propagandát terjeszt - sorsuk összefonódik.

Ráadásul éppen ekkor tér vissza az űrből az elveszettnek hitt forradalmi vezér, Thors Provoni, méghozzá nem egyedül: egy minden tekintetben idegen lényt hoz magával, hogy segítségével megváltoztassa a merev, zsarnoki világrendet. Ez azonban csak az egész világ megváltoztatása árán lehetséges.
 
Megrendelés: Bookline.hu

A Vaslady Filmkritika

2012.01.28. 13:21 bodizsolt

Nagy felelősség egy kortárs politikusról életrajzi filmet forgatni, mert véleményformáló hatása lehet, mint egy sajtóterméknek. Láttunk is erre példát a közelmúltban. És hát a Vaslady-től sem lehet elvitatni az Oscar-jelöléseket, de azt sem, hogy ezt egyrészt a témának köszönheti, másrészt pedig Meryl Streep alakításának. Mert hát sajnos ezeken túl Phyllida Lloyd mozija Margaret Thatcher-ről nem túl jó. Inkább dokumentum, mint játékfilm, hiszen a dramaturgia és a vágások ezt támasztják alá.

Persze benne van Meryl Streep egy újabb zseniális alakítása, de ő mikor nem az? Abszolút hitelesen mutatja be a teljes szenilitás határán lévő Thatchert, megsem fordul a fejünkben, hogy csak játszik. És az alapanyag is kellően megrázó: a politikus a rég halott férjével képzelődik, eközben pedig a múlt fontos momentumai is felvillannak. Viszont a fent említett dokumentumfilmes eszközökkel sikerült teljesen élvezhetetlenné, és unalmassá tenni a Vaslady-t.

További premierek a héten:

Borotvaélen

Ördögsziget

Szingli Fejvadász


Dalok az 57. hétre

2012.01.28. 13:18 bodizsolt

 Red Hot Chili Peppers: Look Around

 

Set Your Goals: Certain

 

Crystal Fighters: Follow


Julien-K: We're Here With You Lemezkritika

2012.01.28. 12:57 bodizsolt

 A Julien-k debütáló albuma, a Death to Analog, betelítette azt az űrt, ami az  Orgy  Punk Statik Paranoia című remekműve óta keletkezett a rajongókban. Ugyanis a feloszlott zenekar két oszlopos tagja Ryan Shuck és Amir Derakh alapította meg a Julien-K-t, és már itt is a folytatás a We're Here With You formájában. 

A Julien-k  hangzása az elektronikus, a goth, az industrial és a rock finom keveréke, legalábbis így lehetett leírni a debüt Death To Analogot. Az új album, a We're Here With You úgy tűnik, levetkőzte  a sok Orgy hatást, ami egy jó dolog, hiszen így a  Julien-k egy élő, lélegző zenekar lett, egy szimpla anyazenekar- pótlék helyett.

A nyitó és egyben címadó 
We're Here With You egy sokkal poposabb és pozitív hangvételű szerzemény, mint a korábbiak. Ez egyben magával ragadó, és egy nagy egyensúlyt teremt a  gitárok és a szintetizátorok között. Úgy tűnik, ez egy kicsit poposabb hangzású lemez lett, mint az előző album, de egyáltalán nem rossz értelemben véve.  De azért vannak emlékek a Death To Analogról is (Cruel Daze Of Summer), némi trance, és megfelelő elegye a torzított basszusnak, a huose beatnek és az klasszikus gitár riffeknek. Egyáltalán nem unatkozunk tehát az album hallgatása közben, hiszen a Palm Spring Reset egy sokkal minimalistább dal, mint a többi, a Close Continuance pedig egy újabb emlékfoszlány a Death To Analog korszakból, a maga darkos hangvételével.
Tehát, aki szerette a Death To Analogot, annak a We're Here With You sem okoz csalódást.

Friss hírek no. 57

2012.01.28. 12:48 bodizsolt

 

| Sziget: újabb nevek

Az idén huszadik alkalommal megrendezésre kerülő Sziget Fesztivál, mely a napokban elnyerte az Európa Legjobb Nagyfesztiválja díjat, ezúttal a retró és a nosztalgiázás helyett trendi zenekarok meghívását tűzte ki célul. A fellépők listája pedig máris tovább bővült.
 
 
| YouTube: másodpercenként egy órányi új videó

Tovább hódít a világ elsőszámú videomegosztó portálja. Nincs internetező, aki ne használná nap mint nap, ám azoknak a száma is rohamosan növekszik, akik nem csak böngészik és nézik a YouTube-videókat, hanem maguk is feltöltenek.
 
 
| The Wall: Immersion és Experience kiadás

Február 27-én jelenik meg a Pink Floyd 1979-es, legendás tizenegyedik albumának két legfrissebb újrakiadása a Why Pink Floyd? címmel jelölt reissue-sorozat utolsó dobásaként. Az Immersion verzió 7, az Experience 3 lemezt tartalmaz.
 
 


Nyelvész Józsi: Szlengblog Könyvajánló

2012.01.21. 15:36 bodizsolt

ISBN-978-963-88524-2-7
234 oldal
Megjelenés éve: 2009

 „Nem kicsit fenyítettek is mindenkit, az üveggyári általánosban például ők vezették be a csicskadíjat, a Hegyeskő Általánosban elterjedt gyakorlat alapján. Aki nem tolította a pénzt, hamar meggyűlt a baja a Kálmival, akinek már akkor nagy karja volt a korához képest. Pár csicskalángos reppent az iskolafolyosón, meg gördült pár tökönrúgás is, súlyosabb hátralékok esetében.”

A Szlengblog nyelvészeti teljesítmény.Odafigyelés, gyűjtés, szelektálás eredményeként születtek az ábécébe szedett, klasszikusan felépített, címszóból, szómagyarázatból, nyelvi példákból felépülő szócikkek.
A Szlengblog irodalmi teljesítmény – nem klasszikus értelemben. Spontán és meglepő módon bontakozik a példákból a téridő, a szlenguniverzum. A szétszórt csillagokból jellemek, vagy inkább egyének, helyszínek, történetek csillagképei állnak össze.
A Szlengblog szociológiai teljesítmény.A kor leírása (ezé, ami most van) alulnézetből. Ahonnan még a béka segge sem látszik, ha már az előbb csillagokról volt szó.
A Szlengblog olvasói teljesítmény. Nem fog megmozdulni, ha az olvasó nem mozdítja meg. A végeredmény lehet kinyílt bicska, röhögés, sok-sok sóhaj vagy akár a legtisztább műélvezet – vérmérséklet szerint.
 
Megrendelés: Silenos

A Hatalom Árnyékában Filmkritika

2012.01.21. 15:32 bodizsolt

Stephen fiatal kora ellenére járatos a politikában, sőt a demokrata elnökjelölt Mike Morris egyik szárnysegédje, a kampány egyik fő vezetője. Kiváló érzékkel beszél a médiának, hárít el mindennemű hibát és szerez bizalmat. Egy nap felhívja az ellenzék kampányfőnöke és egy jobb állást kínál neki, ez persze árulással járna. Stephen nem akar rosszul dönteni, győzni akar, a problémák viszont egyre sokasodnak, hősünk pedig olyan információ birtokosa lesz, ami botrányba fullaszthatja az egész kampányt.

George Clooney már bizonyította, hogy nem csak a kamerával szemben, hanem mögötte is képes brillírozni. Az alapkoncepció ötletes, és a laikus néző bizony szép nagy fejest ugrik a választási előkészületekbe, a háttérben mozgolódó szálakba, a média hatásába, a manipulálható társadalomba. A politika bősz ellenzői felcsattanhatnak, mondván „ez egy szar”. Hatalmas tévedés! Clooney úgy lavíroz a különféle témák között és olyan mértékben enged betekintést a részletekbe, hogy ha a politika maga nem is válik érdektelenné, de sokkal inkább veszi át a helyet az emberek gyarlósága, a hatalomra való éhség, a győzelem utáni vágy. Karaktereink közül senki sem szent, egytől egyig célorientáltak és meg is tesznek mindent a siker érdekében. Egyedül talán Stephen megy át némi jellemváltozáson, de ezt a továbbiakban boncolgatni már spoileres lenne. A forgatókönyv a film legerősebb pontja. Szenzációs dialógusokat hallunk a szereplők szájából, az általános igazságoktól kezdve egészen a fricskákig. Ezen kívül maga a történet is hihetetlenül összetett, kreatív és a csavaros jelzőt is nyugodtan rásüthetjük.
 
Ryan Gosling éve volt 2011. Szerepelt 3 bitang jó filmben és egyszer sem vallott kudarcot. Clooney-nak a karakter rutinmunkának számított, mindazonáltal rá sem lehet panasz. Philip Seymour Hoffman és Paul Giamatti játékát érdemes még kiemelni, ismét mellékszerepekben villognak, de jól áll nekik.
 
További premierek a héten:
 
 

Dalok az 56. Hétre

2012.01.21. 15:19 bodizsolt

  Gotye ft. Kimbra: Somebody That I Used To Know

 

Peter Grant: When You Were My Girl

 

Kelly Clarkson: What Doesn't Kill You (Stronger)

 

Kelly Rowland: Lay It On Me


Fish!: Sav Lemezkritika

2012.01.21. 15:12 bodizsolt

 

 11 szám, lendületes kis anyag, felpörgeti az embert munkába menet-jövet. A címadó-albumnyitó Sav-ra ez különösen érvényes, a maga egyetlen percével rendesen belecsapnak a lecsóba az urak. A folytatásban sem ül le a hangulat. A 24/7 az odamondós, társadalombírálós számok sorába tartozik, a téma a média szerepe, hogy mind csak irányított gépek vagyunk, még híradóból szedett bejátszások is vannak. Egyébként jellemző, hogy a szövegek nagyon is direktek és szókimondóak. Nem nagyon találkozunk rejtélyes utalásokkal, számokon átívelő allegóriával. Egy szám, egy „történet”, nem cifrázzák túl. A Kellemetlen Vagy az idegesítő, ostoba, rosszindulatú haverunkról szól, az Egyszer Akarom egy alkohollal bőven ellátott házibuli csajozási kísérleteiről, és a sort hosszan folytathatnám, de nem teszem, mivel ez nem egy szövegértelmezési cikk. A lényeg az, hogy belefáradva a magyar pop-dalok értelmezhetetlen, lehetetlen szövegeibe, üdítő kivétel ilyet is hallani. Hozzáteszem ugyanakkor, hogy sokszor ebből a nagy érthetőségből igen bugyuta rímek és sorok tudnak kialakulni.

 

A kedvenc számom az Ez a dal lett. Pörgős, lendületes, klasszikusabb rock nóta, igazán jól eltalált refrénnel. Ha Fish! koncertre keveredem, ez lesz majd a dal, amit várok. A stílusok sokfélesége a jellemző az albumra. Vannak egészen hiphoposra vett részletek (Mi vagyunk itt), van reggae (Kamu), és van punk is (Sav, Mindenki Nyomja).

Nem váltja meg a világot a Fish! új albuma, de úgy hiszem, nem is ez a célja. Könnyed, de ugyanakkor kraftos muzsika, igazi koncertszámok egytől egyig. A már nagyjából kialakult célközönséget ugyanúgy felpörgeti majd ez az album, mint az eddigiek tették, a darabolós metál hívei pedig ezután sem a Fish! zenekar dallamaira fognak ébredni.
 

Forrás: RockSTATION


Friss hírek no. 56.

2012.01.21. 14:55 bodizsolt

 

| Kilépett a Tankcsapdából Molnár Levente gitáros

A zenekarban eltöltött tizenkilenc évnyi közös munka után távozik a Tankcsapda gitárosa, Molnár Levente (Cseresznye). A távozás oka a zenekar tájékoztatása szerint a megfáradt emberi kapcsolat.
 
 

| A rock csatát vesztett a poppal szemben

 

 

A 2011-es évben a rockzenei eladások alulmúlták a popzenei eladásokat Nagy-Britanniában, az elmúlt hét évben először fordult elő ilyesmi.
 
 
 

| A Félsziget volt a legjobb romániai fesztivál

 

 

A marosvásárhelyi Félsziget Fesztivál lett a 2011-es év legjobb rendezvénye Romániában az egyik népszerű román életmódmagazin szerint.
 
 
 

| Új üzemeltetővel, új néven a Gödör Klub

 

 

A Design Terminál veszi át az eddigi Gödör Klub működtetését február 1-jétől, mivel az eddigi üzemeltető szerződése január végén lejá

 


Trevor Baker: Depeche Mode- Születés és feltámadás Könyvajánló

2012.01.14. 10:52 bodizsolt
978-963-89407-0-4
264 oldal

Megjelenés éve: 2011 

Az egyetlen magyarul is elérhető életrajz Anglia egyik legbefolyásosabb zenészéről!
Dave Gahan helye ott van a rockzene ikonjainak panoptikumában Jimi Hendrix, John Lennon, Freddy Mercury és a többi nagyság mellett. Csak éppen van egy kis különbség: Dave Gahan egy olyan ritka szerencsés rocksztár, akit egyrészt újraélesztettek, másrészt pedig ennek következtében az életmódját is meg tudta változtatni.
A kisvárosi fiú két kanállal halmozta az élvezeteket, s közben nem vette észre, a Depeche Mode-dal elért elképzelhetetlen sikerek 1995-re teljesen kifacsarták őt.
Ebből a feneketlen mélységből volt visszaút: az énekes megküzdött a démonaival, s ráadásként az együttes mellett még szólókarrierjét is kiépítette. A harcból győztesként került ki, s még karrierjét sem kellett feladnia.
A könyvben a Guardian szakírója elsőként tekinti át, miképpen emelkedett ki Dave Gahan Essexből, aztán pedig zenésztársai árnyékából. Egy különleges történet következik: korunk meghatározó együttesének legmeghatározóbb figurájáról.
Rengeteg exkluzív képpel, köztük magyar rajongók fotóival illusztrálva!
 
Megrendelés: Silenos.hu

A tetovált lány Filmkritika

2012.01.14. 10:49 bodizsolt

 Végre- valahára megérkezett! Az elmúlt évek európai mozi sikeréből Hollywood sem maradhatott ki, így a svéd Millienum-trilógiát ők is leforgatták. A gyeplőt rögtön David Fincher rendező kezébe adták, akinek rendesen fel kellett kötnie a gatyáját. Nem csak azért mert mindenki valami különlegeset vár tőle, a Harcosok Klubja, a Hetedik, vagy például a 2010-es zseniális Közösségi Háló után, hanem, mert a regény svéd filmfeldolgozása igen egyedi volt, és mindenkiben mély nyomokat hagyott. 

Dehát Fincher mester képtelen meghazudtolni magát, és most valami egyedit hozott ki az alapanyagból. A címszereplő Lisbeth karakterére az előbb említett Közösségi Háló első jelenetében feltünő Roony Mara-t kérte fel. Mara pedig frenetikusan hozza a megtört, biszexuális, huszonegynéhány éves tetovált hacker lányt, aki az újságíró Mikael Blomkvist-hez (Daniel Craig) csapódik, hogy egy régi családi titkot feltárjának. A film gyenge pontja maga Craig, aki felejthető teljesítményt nyújt.

Fincher és operatőre, Jeff Cronenweth rettentő jól elkapták Vagner magánszigetének rideg hidegségét, és a megvetendő gyilkos, náci és férvertőző családfát.

Összeségében Fincher Tetovált lánya tisztességes, és egyedi munka lett, de mégsem hagy bennünk akkora nyomot, mint a 2009-es eredeti.

 

További premierek a héten:

East Side Stories

Legjobb szándék

Szűz vonalban

Vörös Hadsereg Frakció


Dalok az 55. hétre

2012.01.14. 10:16 bodizsolt

Youth Lagoon: July


Poniklo Imre & Polyák Eszter: Blood 4 U

Poniklo Imre & Polyák Eszter: Blood 4 U by Recorder.hu


Leonard Cohen: Darkness


She Keeps Bees: Burn + Ribbon

 


Black Lips: Arabia Mountain Lemezkritika

2012.01.14. 10:06 bodizsolt

 A tavalyi év egyik kellemes meglepetése volt a Black LipsArabia Mountain című hatodik lemeze, ami immár nem csak a devianciáért rajongó félőrültek, hanem a kritikusok tetszését is elnyerte. A botrányos színpadi viselkedéséről és mindenhonnan kirúgott-kibukott semmirekellő tagjairól elhíresült garázsrock csapatnak sikerült végre egy a korábbiaknál valamivel letisztultabb anyagot kihozni, miközben semmit sem vesztettek tróger mivoltukból. Ez is egy lemez, ami fontos volt 2011-ben.

Több mint 10 éve létezik a Black Lips, ami kicsapott diákokból és fiatalkorúaknak alkoholt vásárló munkanélküliekből verbuválódott, hogy általuk ironikusan csak flower punkként definiált stílusukkal próbáljanak meg pénzt keresni, ha már a rendes élet nem sikerült nekik. Ez olyan jól megy számukra, hogy a legutóbbi, kissé félresikerült 200 Million Thousand című album után maga Mark Ronson kereste fel őket, hogy dolgozhasson velük az Arabia Mountainhanganyagán.
Ronsonnak érzéke van ahhoz, hogy hozza ki balhés figurákból a legtöbbet, elég csak Ol’ Dirty Bastardre vagy Amy Winehouse-ra gondolni, akik azóta Szent Péter kapujában vitatkoznak arról, hogy akkor ők most a mennybe vagy a pokolba kerüljenek-e. A Black Lips-szel való munka közben azonban maga Ronson is majdnem beadta a kulcsot, amikor nyers májat ettek egy japán étteremben, ezzel készülve a Raw Meat című szám felvételeire. A producer kórházba került, ahol saját bevallása szerint annyira rosszul volt, hogy abba majdnem belehalt.
Kár lett volna érte, mert nélküle nem valószínű, hogy ekkora siker lett volna az Arabia Mountain. Gatyába rázta ugyanis a színpadon rendszeresen a farkukat mutogató társaságot és végre rendes számokat rakott a punkos zajongás mögé. Ezt ráadásul úgy sikerült összehoznia, hogy a zenekar közben semmit sem veszített idióta attitűdjéből. Ennek a következményei a lemez olyan számai, mint a Spidey’s Curse, ami Pókember gyerekkori traumájáról szól, amikor is egy öregember próbálta molesztálni a majdani szuperhőst, vagy az imént említett Raw Meat, ahol szimplán csak rohadt gusztustalannak hangzó nyers kaják neveit sorolják. Szövegileg tehát a színvonal nem emelkedett sokat, de pont a Black Lips az, akiknek ez jól áll.
A lemez egészét nézve pedig ez egy teljesen tisztességes, mai, modern garázsrock album, ahol ugyanúgy megjelennek aktuális trendek (a szörfös New Direction), mint a régi idők újragondolása (az erősen Beatles-re hajazó Time vagy a Noc-a-Homa) és egy jó adag blues is (Bicentennial Man). A zenekar legerősebb pontja mégis a négy tag mindent elsöprő lendülete, őrült vokálja, a mindenféle furcsa bekiabálások és a kórusban üvöltés, viszont ezek kizárólag gyors tempóban működnek, a lassabb daloknak már annyira nem áll jól a szívből jövő mocsok (Mr. DriverThe Lie vagy a Don't Mess Up My Baby). Egyedül a Sonic Youth-t idéző You Keep On Running az, ami egészen elbűvölő a maga rideg elhagyatottságával.
A Black Lipsnek sikerült tehát kijavítania az előző album hibáit úgy, hogy közben létrehozták eddigi legkomolyabb munkájukat. Az idiotizmus megmaradt, a punk attitűdből semmit sem vesztettek, és sokkal bátrabban mertek különböző műfajokhoz nyúlni, új hangszereket felhasználni. Akad ugyan egy-két rövid üresjárat és sokszori hallgatásnál hajlamosak összemosódni a számok, de aztán mindig történik valami, ami felkelti az ember figyelmét, legyen szó csak bárgyú füttyögésről, vagy akár egy dögös szaxofonbetétről.
 

Friss hírek az 55. hétre

2012.01.14. 09:58 bodizsolt

 

| Visszatért az At The Drive-In

A 2001-ben feloszlott zenekar, amelynek két tagja később megalakította a Mars Voltát, most újrakezdi a munkát, és fellép a nagyobb nyári fesztiválokon.
 

| A Sziget Európa legjobb nagyfesztiválja

Európa huszonöt legnagyobb fesztiválja közül a mi Szigetünk lett az első az öreg kontinens legjobb fesztiváljait versenyeztető European Festival Awards megmérettetésén.

Kormányt perel az EMI 

A
lemezcég szerint az ír kormány nem teljesíti elég gyorsan korábbi vállalását, a kalózoldalak pedig szabadon garázdálkodnak, óriási károkat okozva a vállalatnak.
 
 
|
Tony Iommi rákosan is dolgozik

A Black Sabbath gitárosa megköszönte a jókívánságokat, és jelezte, hogy betegsége ellenére folytatja a munkát a zenekar új lemezén.


süti beállítások módosítása