Inczédy Tamás: Nem létező szavak enciklopédiája Könyvajánló

2012.03.10. 11:25 popcoolt

 Ulpius-ház, 2012

  • 190 oldal
  • Kötés: papír / puha kötés
  • ISBN: 9789632546179
Rejtői abszurd, sodró történet, kaland, pesti rögvaló, szex, ezotéria – és minden idézőjelben. Inczédy Tamás bemutatkozó regénye mulatságos irodalmi utazás, amely szórakoztatóan filozofál képtelen világunk értelmén.

A Nemlétező Szavak Enciklopédiája olvasása közben többször hangosan felnevetünk a villamoson. Igazi gyöngyszem az Alternatív Alkoholisták heti gyűlése, más néven a Hólepárló, melynek hátterében praktikus okok állnak, és Géza bának, a nemlétező szavak megalkotójának gondolatai is igényelnek némi rápihenést: „Megkérdőjelezhetetlen, csorbítatlan tökély minden egyes nem létező szó, mert nincsen egyikre sem ráerőltetve a funkcionális elvárás kényszerűsége, hogy valamit mindenképpen jelenteniük kell.” Az abszurd, rejtői humorral megírt, szellemesen filozofikus regényről a szerző így beszélt: „Egyik célom a szórakoztatás, de örülök, ha emellett elgondolkodtatnom is sikerül. Az utolsó oldalak tartogatnak némi, a történeten jócskán túlmutató meglepetést. De nem akartam túlságosan bölcselkedő, emelkedett stílusban írni, mert azt tapasztaltam, hogy megdöbbentően sok fiatalnak nincs türelme olvasni. Hozzájuk is szóló, sodró, filmszerű regényt akartam írni. Ha valaki nem olvas, az számomra olyan, mintha lenne egy borospincém, ahová soha nem teszem be a lábamat. Szeretném, ha a most nem olvasó fiatalok is „szétnéznének a pincében”.


A történet

Géza bá megírta a Nemlétező Szavak Enciklopédiáját, Pötyke, a pizzafutár megmentette Rousz Endre marketingest, aki megalapította az Alternatív Antialkoholisták klubját (népszerű nevén a Hólepárlót), majd az Alf-jelmezben fagylaltot áruló Rudival karöltve a bajba került Géza bá segítségére sietnek. Felbukkan még a drogdíler és drogfeltaláló Kígyó, Géza bá boszorkánygyanús menyasszonya, Mártika, továbbá a szamuráj harcos és ipari kém Takesi, nem is szólva a japán szex szerepjátékaiban segédkező szuperintelligens gésákról. Ők mind tevékeny szereplői ennek a huszonegyedik századi sebességgel pörgő, igazi pesti humorral megírt szórakoztató regénynek.


A szerző

A mátrai erdészházban felnőtt, közgazdász végzettségű Inczédy Tamás egy napon, megelégelve a négy fal közötti irodai munkát, fogta magát és Indonéziába költözött. Itt talált rá az írói hivatásra és jövendő feleségére. „Poggyászában” három regény és számtalan novella kéziratával, valamint indonéz menyasszonyával tért haza 2012 nyarán a régi-új magyar valóságba.
Megrendelés: Bookline

Az ördög benned lakozik Filmkritka

2012.03.10. 11:18 popcoolt

 Horror

 Az 1973-as Ördögűző című klasszikus horror film után rengeteg film készült a témában, ám egyik sem haladta meg az eredeti színvonalát. Az Ideglelést követően pedig gomba módra módra szaporodnak az áldokumentarista stílusú mozik, jellemzően szintén a horror műfajában. Ez alól kivétel a nemrég megjelenet Az erő krónikája, ami egész újszerűre sikeredett. Na, de eheti filmünk, Az ördög benned lakozik e két zsáner keresztsége alatt született.

A projektet William Brent Bell rendező hozta tető alá, igen csekély fantáziával. Gyakorlatilag vette az ördögűzűs alkotások kliséit és vegyítette az aldoksik kliséivel. Ennyi. Tehát kapunk kicsavarodott testeket, ismeretlen nyelveken karattyoló megszállottakat, szexuális felkínálkozásokat a Gonosztól, meg rángó kamerákat, amik pont oda esnek le, ahol történik valami. Ami jellemző az áldokumentum filmekre, tehát a viszonylag rövid játékidő (75 perc) és az ismeretlen színészek alkalmazása, az itt is meg.  Ami egy kicsit más, az talán annyi, hogy kevesebb maga az ördög űzése, inkább a Vatikán bürokráciáját, és az ördögűzés tagadását taglalja a film. Tehát, aki borzongást akar, annak nem jó választás az Az ördög benned lakozik, aki pedig Vatikán-órát akar venni, annak egy kicsit kevés ez a film.

 

 

 

További premierek a héten:

Veszélyes vágy

Lazacfogás Jemenben

Projekt X- A buli elszabadul

Tükröm, tükröm

Szilvás csirke


Dalok a 63. Hétre

2012.03.10. 11:08 popcoolt

Colorstar: Speeding Games



Pennywise: All Or Nothing



Florence + The Machine: Never Let Me Go


 

Cannibal Corpse: Encased In Concrete


The Ting Things: Sounds From Nowheresville

2012.03.10. 10:59 popcoolt

 Sony Music

A We Started Nothing című debüt lemezükkel kvázi visszaadták az igényes popzene becsületét még 2008-ban, és most úgy gondolták, hogy egy szintet továbblépnek és egy koncept lemezt adnak ki. Hát nem nagyon sikerült.

Mert bár jó arányérzékkel használják a rockos, r&b-s, reggies elemeket, és Katie White is bírja a tempót, sőt még a lassabb számok is jól állnak neki, valami mégis hiányzik. Mégpedig az, hogy átsiklunk a lemez felett. Főleg, többszöri meghallgatás után észre sem vesszük, hogy véget ért. Persze a bemutatkozó lemez sem volt az eredetiség mintapéldánya, de azért jól tudtak gazdálkodni a hozott hatásokkal. A Sounds From Nowheresville-en viszont egyetlen igazi The Ting Things dal sincs, ami megütné az előd szintjét.

Igazából ez a legnagyobb nehézség egy második lemezes zenekarral: a debütnél olyan magasra teszik a lécet, hogy azt a folytatásban már nem tudják megugrani. Ez a helyzet állt elő a The ting Things esetében is. Mert bár jól sikerült a Sounds From Nowheresville, mégis csalódás a We Started Nothinghoz képest.

 

 


Friss Hírek No. 63

2012.03.10. 10:40 popcoolt

 

| Ákos a Szigeten és a VOLT-on is különleges koncertet ad

 

 

A “2012-es szintirock” koncertprogram az idei nyáron mindössze három alkalommal áll színpadra, és annyi már biztonyos, hogy először a 20. VOLT Fesztiválon, majd a jubileumi Sziget nulladik napján láthatja majd a nagyérdemű.
 
 

| Újabb sztárok a Hegyalján: Exodus, Everlast, Skindred

 

 

A Grammy-díjas amerikai rapper, Everlast, a brit breakbeat/hiphop duó, az Evil Nine, az amerikai thrash metál csapat, az Exodus, valamint az alternatív ragga metált játszó walesi Skindred is fellép az idei Hegyalja Fesztiválon július 18. és 22. között.
 
 

| A Sziget, ami a miénk: emlékoldal a jubileumra

 

 

Idén augusztusban immár 20. alkalommal nyitja kapuit a Sziget, s a jubileum okán az elmúlt 19 év legemlékezetesebb szigetes pillanatait gyűjti és várja a most induló www.mienkasziget.hu oldal.
 
 

| Antal Nimród rendezi a Metallica 3D-s filmjét

 

 

A hírt a világhírű amerikai heavy metál zenekar jelentette be csütörtökön honlapján. A 3D-s Metallica-film munkacíme M3D, producere Charlotte Huggins lesz. A mozit várhatóan idén augusztusban kezdik forgatni és 2013 nyarán kerülhet a mozikba.
 
 

 


süti beállítások módosítása