Drive- Gázt! Filmkritika

2011.09.15. 08:22 bodizsolt

Nicolas Winding Refn alighanem az első dán filmes, akinek sikerült elérnie, hogy a tengeren túlón is megőrizze egyediségét, tekintve, hogy honfitársa,Lars von Trier sosem ambicionálta a szélesebb tömegek érdeklődését. Elsőre Refnnek sem sikerült minden, a Fear X-et alig látta valaki, a Drive viszont úgy tarthat számot a multiplexek egyes termébe szóló beutalóra, hogy a művészi szándék is érintetlen marad. A film olyan simán és pontosan találja meg az utat a két közönség és a kétféle elvárás között, ahogy névtelen hőse száguld Los Angeles százezer utcáján keresztül.

Mindezért Refn mellett elsősorban Ryan Goslingnak mondhatunk köszönetet. Nélküle a film semmi lenne – nemcsak a hibátlan színészi játéka miatt, hanem mert ő ragaszkodott ahhoz, hogy a dán rendező vigye filmre a James Sallis 2005-ös regényéből készült forgatókönyvet. Fel sem tűnik, hogy a Drive Refn első, nem saját maga által írt filmje, hiszen számtalan alkotóelem köszön vissza korábbi munkáiból: a kommunikációképtelen, pszichopata főhős, aki egy ponton kitör, a hetvenes-nyolcvanas évek amerikai zsánerfilmjeinek kultikus tisztelete és azok megidézése, vagy az értelmetlen és ultrabrutális erőszak minden előzmény nélküli ki-kirobbanása. Ehhez persze kell az is, hogy Refn a bűnügyi filmek világában érzi otthon magát, az ilyesmire pedig az amerikai filmgyártás is mindig vevő. A Drive története például egyáltalán nem különleges, sőt, nagyon is jól ismert panelekből áll. Refn azonban egyértelmű iróniával közelít ehhez a filmtípushoz és az hommage-ok rajongó alapállásához egyaránt, egyszerre vérkomolyan véve és jókedvűen kiröhögve a szabályokat és a kötelező jeleneteket. Az önreflexió még erőteljesebbé válik a főszereplő civil foglalkozását nézve (autós kaszkadőr), vagy az antagonista múltját megismerve – a nyolcvanas években producerként működő figura egyik monológja ráadásul az európai Refn amerikai pozíciójára is reflektál.


A bejegyzés trackback címe:

https://popkult-hu.blog.hu/api/trackback/id/tr553228724

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása