Fertőzés Filmkritika

2011.10.13. 08:27 bodizsolt

 Rémlik még a H1N1? A Madárinfluenza? A Kergemarha-kór?  A  Sertésinfluenza? A Spanyol Nátha? Nos, ebben a moziban hasonló típusú és méretű járványról van szó, csak itt MEV-I-nek hívják, és néhány órás lappangás után, rövid idő alatt végez az áldozatával Ázsiától Amerikáig. Ezt a világméretű járványt próbálják megállítani a WHO és CDC nevű szervezetek professzorai.

Az Informátor! után Steven Soderbergh rendező és Scott Z. Burns forgatókönyvíró ismét együtt dolgoztak, és hasonló színvonalat hoztak, és ismét Matt Damon-t kérték fel az egyik főbb szerepre. Azért főbb szerepre, mert nincs egyetlen kimondott főszereplő sem, sőt minden fontosabb szerepet nagy nevek játszanak ( Gwyneth Paltrow, Laurence Fishbourne, Marion Cotillard, Jude Law, Kate Winslet). Az alkotópáros ezeken a főbb karaktereken keresztül mesélik az eseményeket. Nagyon ügyesen megoldották, hogy párhuzamba állították az egyének személyes tragédiáit a világméretű katasztrófával, illetve a világpolitika alakulásával.
Az egyetlen hatásvadász elem a filmben, hogy így, októberre időzítették a bemutatót, ezen felül semmi. Nincsenek túlcizellázott és felesleges vizuális megoldások, érzelmekre ható aláfestő zenék. Minden annyira szikár és valódi, amennyire kell egy ilyen típusú filmben. Pont annyira, hogy elhiggyük, hogy hamarosan tényleg kitörhet egy újabb halálos járvány. Éppen ezért érdemes megfigyelni, hogy mennyire leszünk paranoiásak a film után. Hányszor mosunk kezet egy nap, hogy elfordulunk-e egy köhögő embertől a metrón, stb?
 
 
További premierek a héten:

 


A bejegyzés trackback címe:

https://popkult-hu.blog.hu/api/trackback/id/tr963299173

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása