Leslie L. Lawarence: A Villogó Fények Kolostora I-II. Könyvajánló

2011.05.20. 10:30 bodizsolt

 

Leslie L. Lawrence, azaz Blobzang rinpócse, a nepáli Ngagpa kolostorba érkezik, hogy régi kéziratokat tanulmányozzon. A rossz időjárás furcsa idegeneket kerget a kolostorba a már ott lévő, még furcsábbak mellé. A kísértetjárta kolostorban elszabadul a pokol: villogni kezd a titokzatos kék fény, vörös lángok ugrálnak az ablakokban, hirtelen felépül a rég lerombolt démonfal, karosszék repked a levegőben, a halott Kitty Loewenstein pedig tigris hátán lovagol. Aztán gyilkosság történik, majd még egy, még egy… Hősünk múmiákat talál egy dobozban, hegyes fejű kalapácsot egy halott fejében, a kolostor apátját pedig egy kondérban, holtan. Leslie L. Lawrence nem retten meg: szorosra húzza az övét, fejébe nyomja sárga süvegét, felhúzza kunkori orrú díszcsizmáját és a gyilkos után ered. Vajon megtalálja?

 


Koncertbeszámoló

2011.05.19. 10:25 bodizsolt

dátum: 2011. május 14., 17:00 - május 15., 7:00
helyszín: Budapest Soroksári 58. R33 Bálterem és Kert
belépő: 500Ft

"Ismét megrendezésre kerül a hazai underground cirkuszi élet bulija!
Egy varázslatos éjszaka a cabaret es vándorcirkuszok világában!
Az igényes és sokszínű szórakozás garantált: zsonglőrök, akrobaták, táncosok, bűvészek, fakírok és freakek, cirkuszi és tűzzsonglőr előadások! A vágóhíd szürreális báltermében neves zenekarok, dj-k és vj-k kápráztatják majd el a nagyérdeműt!
Az esemény most is jótékony célú, az R33 INspirál mozgásstúdiójának fejlesztésére gyűjtünk!"
Koncertek: Man o' Mantra, Ritmiklift, Óperentzia
Dj: Pozor, Nemnyull, Turist, Elementalist, Dr Zoidberg (NVC), Ioda (NVC, Klangwelt), Era, Oleg (Deepsmile), Henzi ( RF crew)
Performanszok: Tűzmadarak, Taurin csoport, Tisch von Devil, Firenest, Animus, Beatbox Döme, Defa, FMaN, Tonhaizer Tünde
Vj: Loopé, Erms Desconstruçao(Brasil), Teleszubjektiv, Vj rokon (Lucky Lux), Csipáncsap, Fullkolor

Ezzel a kiírással hirdették a facebookon a rendezvényt, ami szerintem már így írva is izgalmas, személyesen átélve pedig valóban varázslatos. Ez egy külön világ ami most kitárta kapuit a magamfajta "halandók" számára. Szerencsés helyzetben voltam, ismeretségeknek hála, ezért a színfalak mögött is végigfotózhattam már az előkészületeket és átváltozásokat is, ahogy például egy mosolygós fiatal srác fakírrá, egy másik őrült professzorrá, a szolid kedves lányok pedig varázslatos dívákká változtak :)
A mindennapi szürkeségben egy ilyen esemény olyan, mintha Alice csodaországába tévedne az ember, és azt kívánja bár ne lenne vége! Igaz, hogy nem ez volt az első alkalom, hogy zsonglőr műsort láttam, de minden alkalommal elkápráztatnak, különösen a tüzes mutatványok a kedvenceim. Sajnos történt egy kis baleset is mikor az egyik számnál egy tüzes eszköz elszakadt, de az előadók zokszó nélkül, némi improvizációval folytatták. Amiért persze teljes elismerésem, pláne azért mert utólagosan megtudtam, hogy komolyan megégette magát a művésznő. Ezúton is jobbulást kívánok neki!
A cirkuszi mutatványok után, beatbox és táncimprovizáció következett. Majd hajnalig tartó bulin tombolhattak a jelenlévők.
Remélem mihamarabb átélhetek efféle varázslatot, amit ez a kellemes szombat nyújtott!
 


Winter's Bone Filmkritika

2011.05.19. 09:21 bodizsolt

 

A 17 éves Ree (Jennifer Lawrence) két kisebb testvérével és depressziós édesanyjával él egy lepusztult hegyvidéki faluban. Apja hónapokkal ezelőtt eltűnt, így azóta ő neveli testvéreit, ám hamarosan a seriff azzal keresi fel őt, hogy elveszítik házukat, amennyiben apja nem jelenik meg a tárgyalásán. Ree tudja, hogy apja részt vett a helyi kábítószer kereskedelemben, ezért minden környékbelit felkeres, hogy segítséget kérjen tőlük, de még nagybátyja is azt mondja, hogy ne üsse bele az orrát a dologba, és egyébként is, az apját valószínűleg meggyilkolták. Ree azonban nem adja fel ilyen könnyen, és elhatározza, hogy akármibe is kerül, kideríti az igazságot.

A Winter's Bone alapján elmondható, hogy egy nagyon egyedi látásmódú direktorról van szó, és magáról a rendezésről is elmondható az, ami az egész filmről, hogy az egyszerűségében rejlik az erőssége. A film során szinte csak akkor hallhatunk zenét, amikor valamelyik szereplő játszik, ezzel is erősítve az egyébként is komor hangulatot.
 

A szereplők között nem sok ismert színészt találunk, de mindenkiről elmondható, hogy hozzátette a magáét a filmhez, és senki alakítására sem lehet panasz. Természetesen muszáj külön kiemelni Jennifer Lawrence-t, akitől egy hihetetlenül erőteljes alakítást láthattunk, pedig még csak 20 éves.
A Winter's Bone nem mindenkinek ajánlott, hiszen egyfelől a mondanivalója is elég komoly, amelyen érdemes is elgondolkozni, másfelől pedig akad néhány durvább jelenet is. Ugyanakkor aki szereti az erőteljes alakításokkal tarkított, lassú folyású drámákat, az garantáltan nem fog csalódni.

 

forrás: premierfilm.hu


Dalok A 21. Hétre

2011.05.18. 08:57 bodizsolt

 Alex Winston: Sister Wife

Pete & The Pirates: United

Noah & The Whale: Tonight's The Kind Of Night



Those Dancing Days: Can't Find Entrance

Tape The Radio: Save A Life

CocknBullKid: Asthma Attack


Cat's Eyes: Cat's Eyes Lemezkritika

2011.05.17. 08:24 bodizsolt

Itt nyoma sincs a Horrors garázsrockos vagy shoegaze-es hangzásának, sőt, semmi rockos nincs, viszont zongora, vonósok, fafúvósok és különféle, ötven évvel ezelőtt futurisztikusnak tűnő stúdiózajok vannak dögivel. Sőt, Rachel Zeffira hangja is külön életre kel néha, egészen sajátos hangulatot biztosítva a daloknak. A "rendes" énekhangján amúgy semmi operás túltrenírozás nem érezhető, néha akár még az új Lykke Li- lemez sötét melankóliájára is emlékeztethet, amikor ő énekel. Ráadásul remekül egészítik ki egymást Badwan "gót" baritonjával, bár a lemez egyetlen gyengébb száma pont az ő Nick Cave-s Sooner Or Later. Ettől függetlenül elég változatos a lemez, és a Spector-Wall Of Sound-girl group-hangzás van itt más is. A lemezen elég komoly dreampopos, filmzenés hatás is érződik, és ezekből az összetevőkből egy sosemvolt, különleges atmoszférát árasztó album áll össze, amely ráadásul összehasonlíthatatlanul kreatívabban áll a spectori örökséghez, mint a Best Coasttól a Tennisig bárki az utóbbi egy-két év nagy hullámából. Majdhogynem mindegyik számra ki lehetne térni, de az Over You álomszerű eleganciája és a felelgetős Face In The Crowd mindenképpen kiemelést érdemel, a fenséges, túlviláginak ható zárószám, az I Knew It Was Over szépsége pedig szinte már tökéletes. Ráadásul mindez 28 percben válik teljessé.

_bézsé_


süti beállítások módosítása