Éjsötét árnyék Filmkritika

2012.05.13. 12:16 popcoolt

Éjsötét Árnyék.jpg

 

 

Horror, vígjáték

Mi is kell egy Tim Burton filmhez? Hát Johnny Depp, Helena Bohan Carter, gótikus jelmezek, szürreális képi világ meg egy antiszociális főhős. És mi kell egy jó Tim Burton filmhez? Ugyanezeket kell kiegészíteni némi eredetiséggel meg egy löket lendülettel. Na, ez most nem sikerült a mesternek.

És ez már nem az első eset Burtonnél. A 2010-es Alice Csodaországban is vegyes fogadtatásra talált mind a közönség, mind a kritikusok körében. És most is ugyanaz a baj, mint az elöbbi filmjénél. Valahogy hiányzik belőle az a sötét szív, az a lendület, az az ötletesség, amit eddig megszoktunk a rendezőtől. Valahogy az egész üresnek tűnik, mert már a plakátról lerí, hogy Tim Burton alkotásával állunk szemben, azonban itt ki is fújt a dolog. Az Éjsötét árnyék- ami egy 70-es évekbeli szappanopera volt eredetileg- tele van ötlettelenül gurgulázó és izzadságszagú párbeszédekkel, és sehogy sem jön az együttérzés a főhős iránt. Nem tudunk Barnabassal azonosulni úgy, mint Ollókezű Edwarddal vagy Willie Wonkaval. Ennyit a negatívumokról.

És most jöjjenek a jó dolgok a filmben. Mert azért nem annyira rossz a helyzet, mint amennyire elsőre tűnik. Depp szokás szerint kihozza a karakterből, amit ki lehet, és ez leginkább a humor oldalán mutatkozik meg a filmnek. Vicces látni egy kétszáz éve alvó ember (bocsánat, vámpír)  találkozását a modern kor vívmányaival, vagy a hippikkel. És igaz, ami igaz: a boszorkány porcelánbaba halála bármelyik Tim Burton filmben ott lett volna a szeren. Éppen ezért nem kell kétségbeesni, hogy a géniusz sötét fénye kihunyt volna, csak bízzunk abban, hogy lemerült az elem. Azt meg, ugye ki lehet cserélni. Ám, ha a következő filmje, a Frankenweenie is csak Tim Burton film lesz, akkor már érdemes aggódni, Az ugyanis egy saját rövid filmje egész estésre duzzasztva.

Tehát az Éjsötét árnyék nem egy jó Tim Burton film, hanem csak egy Tim Burton film.

Magyarországi premier: 2012.május 10.

Rendező: Tim Burton

Forgatókönyvíró: Seth Grahame-Smith

Forgalmazó: InterCom

Szereplők: Alice Cooper, Bella Heathcote, Chloe Grace Moretz, Christopher Lee, Eva Green, Gulliver McGrath, Helena Bonham Carter, Jackie Earle Haley, Johnny Depp, Jonny Lee Miller, Michelle Pfeiffer 

 

 

 

 

65%.jpg 23.jpg 

 

 


Címkék: Horror Vígjáték Éjsötét Árnyék Johnny Depp Tim Burton Filmkritka

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult-hu.blog.hu/api/trackback/id/tr274504843

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása