Nyelvész Józsi: Szlengblog Könyvajánló

2012.01.21. 15:36 bodizsolt

ISBN-978-963-88524-2-7
234 oldal
Megjelenés éve: 2009

 „Nem kicsit fenyítettek is mindenkit, az üveggyári általánosban például ők vezették be a csicskadíjat, a Hegyeskő Általánosban elterjedt gyakorlat alapján. Aki nem tolította a pénzt, hamar meggyűlt a baja a Kálmival, akinek már akkor nagy karja volt a korához képest. Pár csicskalángos reppent az iskolafolyosón, meg gördült pár tökönrúgás is, súlyosabb hátralékok esetében.”

A Szlengblog nyelvészeti teljesítmény.Odafigyelés, gyűjtés, szelektálás eredményeként születtek az ábécébe szedett, klasszikusan felépített, címszóból, szómagyarázatból, nyelvi példákból felépülő szócikkek.
A Szlengblog irodalmi teljesítmény – nem klasszikus értelemben. Spontán és meglepő módon bontakozik a példákból a téridő, a szlenguniverzum. A szétszórt csillagokból jellemek, vagy inkább egyének, helyszínek, történetek csillagképei állnak össze.
A Szlengblog szociológiai teljesítmény.A kor leírása (ezé, ami most van) alulnézetből. Ahonnan még a béka segge sem látszik, ha már az előbb csillagokról volt szó.
A Szlengblog olvasói teljesítmény. Nem fog megmozdulni, ha az olvasó nem mozdítja meg. A végeredmény lehet kinyílt bicska, röhögés, sok-sok sóhaj vagy akár a legtisztább műélvezet – vérmérséklet szerint.
 
Megrendelés: Silenos

A Hatalom Árnyékában Filmkritika

2012.01.21. 15:32 bodizsolt

Stephen fiatal kora ellenére járatos a politikában, sőt a demokrata elnökjelölt Mike Morris egyik szárnysegédje, a kampány egyik fő vezetője. Kiváló érzékkel beszél a médiának, hárít el mindennemű hibát és szerez bizalmat. Egy nap felhívja az ellenzék kampányfőnöke és egy jobb állást kínál neki, ez persze árulással járna. Stephen nem akar rosszul dönteni, győzni akar, a problémák viszont egyre sokasodnak, hősünk pedig olyan információ birtokosa lesz, ami botrányba fullaszthatja az egész kampányt.

George Clooney már bizonyította, hogy nem csak a kamerával szemben, hanem mögötte is képes brillírozni. Az alapkoncepció ötletes, és a laikus néző bizony szép nagy fejest ugrik a választási előkészületekbe, a háttérben mozgolódó szálakba, a média hatásába, a manipulálható társadalomba. A politika bősz ellenzői felcsattanhatnak, mondván „ez egy szar”. Hatalmas tévedés! Clooney úgy lavíroz a különféle témák között és olyan mértékben enged betekintést a részletekbe, hogy ha a politika maga nem is válik érdektelenné, de sokkal inkább veszi át a helyet az emberek gyarlósága, a hatalomra való éhség, a győzelem utáni vágy. Karaktereink közül senki sem szent, egytől egyig célorientáltak és meg is tesznek mindent a siker érdekében. Egyedül talán Stephen megy át némi jellemváltozáson, de ezt a továbbiakban boncolgatni már spoileres lenne. A forgatókönyv a film legerősebb pontja. Szenzációs dialógusokat hallunk a szereplők szájából, az általános igazságoktól kezdve egészen a fricskákig. Ezen kívül maga a történet is hihetetlenül összetett, kreatív és a csavaros jelzőt is nyugodtan rásüthetjük.
 
Ryan Gosling éve volt 2011. Szerepelt 3 bitang jó filmben és egyszer sem vallott kudarcot. Clooney-nak a karakter rutinmunkának számított, mindazonáltal rá sem lehet panasz. Philip Seymour Hoffman és Paul Giamatti játékát érdemes még kiemelni, ismét mellékszerepekben villognak, de jól áll nekik.
 
További premierek a héten:
 
 

Dalok az 56. Hétre

2012.01.21. 15:19 bodizsolt

  Gotye ft. Kimbra: Somebody That I Used To Know

 

Peter Grant: When You Were My Girl

 

Kelly Clarkson: What Doesn't Kill You (Stronger)

 

Kelly Rowland: Lay It On Me


Fish!: Sav Lemezkritika

2012.01.21. 15:12 bodizsolt

 

 11 szám, lendületes kis anyag, felpörgeti az embert munkába menet-jövet. A címadó-albumnyitó Sav-ra ez különösen érvényes, a maga egyetlen percével rendesen belecsapnak a lecsóba az urak. A folytatásban sem ül le a hangulat. A 24/7 az odamondós, társadalombírálós számok sorába tartozik, a téma a média szerepe, hogy mind csak irányított gépek vagyunk, még híradóból szedett bejátszások is vannak. Egyébként jellemző, hogy a szövegek nagyon is direktek és szókimondóak. Nem nagyon találkozunk rejtélyes utalásokkal, számokon átívelő allegóriával. Egy szám, egy „történet”, nem cifrázzák túl. A Kellemetlen Vagy az idegesítő, ostoba, rosszindulatú haverunkról szól, az Egyszer Akarom egy alkohollal bőven ellátott házibuli csajozási kísérleteiről, és a sort hosszan folytathatnám, de nem teszem, mivel ez nem egy szövegértelmezési cikk. A lényeg az, hogy belefáradva a magyar pop-dalok értelmezhetetlen, lehetetlen szövegeibe, üdítő kivétel ilyet is hallani. Hozzáteszem ugyanakkor, hogy sokszor ebből a nagy érthetőségből igen bugyuta rímek és sorok tudnak kialakulni.

 

A kedvenc számom az Ez a dal lett. Pörgős, lendületes, klasszikusabb rock nóta, igazán jól eltalált refrénnel. Ha Fish! koncertre keveredem, ez lesz majd a dal, amit várok. A stílusok sokfélesége a jellemző az albumra. Vannak egészen hiphoposra vett részletek (Mi vagyunk itt), van reggae (Kamu), és van punk is (Sav, Mindenki Nyomja).

Nem váltja meg a világot a Fish! új albuma, de úgy hiszem, nem is ez a célja. Könnyed, de ugyanakkor kraftos muzsika, igazi koncertszámok egytől egyig. A már nagyjából kialakult célközönséget ugyanúgy felpörgeti majd ez az album, mint az eddigiek tették, a darabolós metál hívei pedig ezután sem a Fish! zenekar dallamaira fognak ébredni.
 

Forrás: RockSTATION


Friss hírek no. 56.

2012.01.21. 14:55 bodizsolt

 

| Kilépett a Tankcsapdából Molnár Levente gitáros

A zenekarban eltöltött tizenkilenc évnyi közös munka után távozik a Tankcsapda gitárosa, Molnár Levente (Cseresznye). A távozás oka a zenekar tájékoztatása szerint a megfáradt emberi kapcsolat.
 
 

| A rock csatát vesztett a poppal szemben

 

 

A 2011-es évben a rockzenei eladások alulmúlták a popzenei eladásokat Nagy-Britanniában, az elmúlt hét évben először fordult elő ilyesmi.
 
 
 

| A Félsziget volt a legjobb romániai fesztivál

 

 

A marosvásárhelyi Félsziget Fesztivál lett a 2011-es év legjobb rendezvénye Romániában az egyik népszerű román életmódmagazin szerint.
 
 
 

| Új üzemeltetővel, új néven a Gödör Klub

 

 

A Design Terminál veszi át az eddigi Gödör Klub működtetését február 1-jétől, mivel az eddigi üzemeltető szerződése január végén lejá

 


süti beállítások módosítása