Bendek Szabolcs: Vérgróf Könyvajánló

2012.03.25. 12:28 popcoolt

 Libri Könyvkiadó, 2012


  • 472 oldal
  • Kötés: papír / puha kötés
  • ISBN: 9789633100868
"Mindig esténként tűntek elő, néha csapatosan, többnyire azonban egyedül. Hogy pontosan hogyan és mikor érkeztek, arról senki nem bírt megbízhatót mondani. Volt, aki azt állította, hogy ugyanott laknak, amerre dolgoznak is, napközben alszanak és megbújnak valamelyik bérkaszárnya zugában, s csupán napszálltakor merészkednek elő. Mások akár meg is esküdtek volna rá, hogy a város egy másik fertályából jönnek és szekéren hozzák őket...
Most is csak annyit lehetett tudni, hogy megint meghalt közülük az egyik."

A székesfőváros utcáin arat a halál: a rendőrség elképzelhetetlen brutalitással meggyilkolt prostituáltak holttesteire bukkan szerte a városban, a Városligettől kezdve az előkelő Ó utcai bordélyon át egész a ferencvárosi munkásnegyedekig. 1910-et írunk: az újabban már villanyfényben úszó Andrássy úton még egymást kerülgetik a konflisok és az automobilok, a legendás kávéházakban pedig Ady Endre és Molnár Ferenc társaságát keresik a szépreményű költők és hírlapírók. Ezzel egy időben pedig különös vendég érkezik Budapestre, hogy néhány hónapi rejtőzködés után egyszerre csak az előkelő szalonok és úri társaságok kedvencévé váljon: Saint-Germain grófja, aki egyenesen Rákóczi fejedelem leszármazottjának mondja magát, és a világtörténelem legkülönbözőbb korszakaiból származó történeteinél csak a szokásai különösebbek. Éjszaka él, akárcsak a város, és még soha, senki nem látta enni…

BENEDEK SZABOLCS 1973-ban született Budapesten, nagyjából száz méterre attól a helytől, ahol most él. Közben azért Szolnokon is eltöltött majdnem két évtizedet. A Budapesti Közgazdaság-tudományi Egyetemen, politikatudomány szakirányon szerzett diplomát. Az elmúlt tizenöt évben hivatalnokoskodott, valamint írt vagy tucatnyi könyvet, sok tucat tárcát, novellát és kritikát, illetve kapott egy József Attila-díjat. Szabadidejében a lányait kísérgeti haza az óvodából és az iskolából. A "Vérgróf"-trilógia indító darabja az első kötete a Libri Kiadónál.
 
Megrendelés: Bookline

A titánok haragja 3D Filmkritika

2012.03.25. 12:24 popcoolt

Fantasy 

 A titánok harca 2010-ben pofátlan 3D-s használatáról (illetve annak hiányáról), gyenge történetéről és a trailer alapján sokkal jobbnak gondolt effektjeiről vált hírhedtté, a Föld összközönsége mégis megszavazott neki 493 millió dollárt. A Warner Bros. főistenei ezért egy újabb epizód megteremtése mellett döntöttek, noha sejthették, hogy nem nyomhatják le ugyanazt a gyanús állagú levest a közönség torkán kétszer is büntetlenül. Így megtették, ami szerintük megtehető: lecserélték a rendezőt (Louis Leterriert Jonathan Liebesmanre), a forgatókönyvírókat, az operatőrt és a zeneszerzőt is. A vicc az, hogy ez egyáltalán nem látszik a filmen, A titánok haragjának szellemisége legalábbis erősen hajaz az első részben látottakhoz. A történet most is harmatos és sokkal jobban örültünk volna, ha a The Artist diadalmenete után az alkotók egy merész ötlettől vezérelve Perszeusz legújabb kalandját is némafilmes formában tárják elénk, így legalább nem kellene olyan „eddig sosem hallott” szövegeket hallgatnunk, mint pl: „Te vagy az utolsó reménységünk!” és hasonlók.
Mindezek mellett és a készítők szerencséjére azonban a fent említett aduász működik. Ennek köszönhető, hogy a folytatás végül legyűrhette elődjét. A titánok haragjának látványvilága fan-tasz-ti-kus, és még a 3D is működik! Nagyjából száz percen keresztül csapják arcunkba a különféle mitológiai szörnyeket, csatákat és effekthegyeket, szinte szusszanásnyi időnk sincs két ütközet között. Khimérák, Küklopszok, Makhaiok és egyéb, innen-onnan összefogdosott mitológiai lények hordái hörögnek folyamatosan a fülünkbe, ám a csúcs a főgenya Kronosz, aki az előző rész Krakenjét simán befogadhatná magához ölebként. Az pedig kifejezetten vicces, hogy nagyjából több isten hullik el, mint halandó, Tarsem Halhatatlanokjával szemben legalábbis itt kevésbé érezzük azt a bizonyos isteni hatalmat (bár Zeusz és Hádész filmvégi erőfitogtatása valóban cool).
A történetről direkt nem regéltem, mert lényegtelen, egy ovis is összedobná (Zeuszt fogva tartják, hogy Kronoszt kiszabadítsák, ilyesmi). Itt egyedül a külcsín a fontos, így akit ez kielégít, az bátran merüljön el az effekttengerben, aki azonban képtelen könnybe lábadt szemekkel nézni, ahogy egy több száz méter magas lávaszörny robbantja szét az egész földi miskulanciát…nos, annak csak a harag marad.

forrás: VOX

 

  

További premierek a héten:

Bordélyház

A fekete ruhás nő

Polisse


Dalok a 66. hétre

2012.03.25. 12:18 popcoolt

 Dereng: Csípő

 

Florence + The Machine: Never Let Me Go

 

Madonna: Girl Gonna Wild


Therapy?: Brief Crack Of Light Lemezkritika

2012.03.25. 12:12 popcoolt

Blast Records

  A Brief Crack Of Light egyértelműen ugyanabban szellemben fogant, mint a 2009-es Crooked Timber. Azaz erős grúvok, töredezett ritmusok és agyeldobós basszusfutamok sokasága jó adag Jesus Lizard-os atmoszférával és olyan hangzással, melynek hallatán a zokogó Rick Rubin orrszőrcsipesszel esne neki munkásmozgalmi szakállának. Természetesen meghökkentő momentumokban sincs hiány. Az instrumentális, egyben lendületes Marlow kétségtelenül fogós, ám a keleties asszonykórus vokalizálása azért övön alulra talál.

A vokóderes énekkel operáló Ecclesiastes talán a Therapy?-életmű leglazább darabja, ehhez hasonló betépett záródal utoljára a Semi Detached albumon kapott helyet. A súlyosabb darabok közül egyértelműen a nyitó Living In The Shadow Of The Terrible Thing a legemészthetőbb, ezt követően azonban csak elvétve találunk felidézhető dallamokat. A helmetes Plague Bell, azNurse világát idéző ultrazajos Buzzing vagy a stoneres Why Turbulence azonban ezek nélkül is húz, akár egy kalácsképű erőember. A McKeegan-Cooper ritmusszekció ugyanis továbbra is elég jó ahhoz, hogy melódiák híján is izgalmat vigyen a szerzeményekbe, ugyanakkor Andy Cairns minimál üzemmódban jóval több feszültséget képes közvetíteni hangjával.
 
 
 
 
 
 

Friss Hírek No. 65

2012.03.25. 11:59 popcoolt

 

| Randira hívja rajongóit a PASO

Hármas légyott a Szerelemszörnnyel címmel különleges eseményekre várja rajongóit a Pannonia Allstars Ska Orchestra március 27-én, kedden. Az aznap megjelenő, Lovemonster albumukat előbb egy Erzsébet téri pikniken mutatják be, majd az Astorián dedikálják a dupla lemezt, végül a Corvintetőn a hangfalakból alaposan meg is dörrentik az új ska-himnuszokat.
 
 

| Kokain és szívbetegség miatt halt meg Whitney Houston

Whitney Houston énekesnő halálát vízbefúlás okozta, amely a kokain és az artéria-elmeszesedéses szívbetegségének együttes hatásai miatt következett be - közölte csütörtökön a Los Angeles-i megyei halottkém szóvivője.
 
 

| Neil Young klasszikus folklemezzel jelentkezik

 

 

Újra korábbi állandó zenekarával, a Crazy Horse-szal készített lemezt Neil Young, az elmúlt fél évszázad egyik legnagyobb hatású rockzenésze: az Americana című anyag júniusban jelenik meg és klasszikus amerikai folkdalok gyűjteménye.
 
 

| Dopeman a Nyócker 3D-ben

 

 

A legautentikusabb VIII. kerületi előadó, hazánk alternatív köztársasági elnöke, Dopeman bekerült az április 5-én a mozikba kerülő Nyócker 8D című 3Ds filmbe.

 

 

 


süti beállítások módosítása