Mikszáth Kálmán: Mikszáth Kálmán művei 1-22 kötet Könyvajánló

2012.02.11. 16:05 bodizsolt

 Kossuth Kiadó, 2012

  • 1 oldal
A sorozat kötetei:
1. A két koldusdiák / A beszélő köntös
2. Különös házasság
3. Két választás Magyarországon
4. Kísértet Lublón és más elbeszélések
5. Akli Miklós és más elbeszélések
6. Szent Péter esernyője
7. A vén gazember és más elbeszélések
8. Beszterce ostroma / Új Zrínyiász
9. A Noszty fiú esete Tóth Marival
10. A szelistyei asszonyok és más elbeszélések
11. A lohinai fű és más elbeszélések
12. A gavallérok és más elbeszélések
13. Egy éj az Aranybogárban és más elbeszélések
14. A fekete város
15. Az én kortársaim
16. A sipsirica és más elbeszélések
17. A jó palócok / A tót atyafiak
18. Sárika grófnő és más elbeszélések
19. Jókai Mór élete és kora
20. A Balóthy-domínium és más elbeszélések
21. Az igazi humoristák / Írói arcképek
22. Mesés várak / A gyermekszobában

Egy hét Marylinnel Filmkritika

2012.02.11. 16:01 bodizsolt

 Ez a film Marilyn Monroe életének korábban ismeretlen fejezetét, a címből ítélve nem meglepő módon egy hetét dolgozza fel, Colin Clark történetén keresztül, aki Laurence Olivier középszerű rendező asszisztenseként dolgozott 1957-ben A herceg és a színésznő című felejthető produkcióban, melyben Monroe volt a főszereplőnő. Ennél az alkotásnál nem is a történet a fontos, meg nem a kamerahasználat, bár ezek is remekre szabottak lettek, hanem maga Monroe karaktere. Ennek megforomálására Michelle Williams-t tartották a legalkalmasabbnak. Érdekes, egyébként, hogy nem Scarlett Johansson kisasszony nyerte meg a szerepet, pedig őt tartja az álomgyár korunk Monroe-jának, nem feltétlenül alaptalanul. De az még érdekesebb, hogy Williams remekül helytállt a szerepben, sőt egyenesen fürdőzött a karakterben. Lazán hozza a pirospozsgás, platinaszőke szexszimbólumot, aki tisztában van a férfiakra gyakorolt hatásával, és nem fél kihasználni ezt az előnyét. Tudja, hogyan kell megállítani a levegőt a szobában, ahová belép, és ebbe a filmbe nem is kell több.

 

További premierek a héten:

Szépség és a Szörnyeteg 3D

Utódok

Védhetetlen


Dalok az 59. Hétre

2012.02.11. 15:41 bodizsolt

 Bruce Springsteen: We Take Care Of Our Own


Skafunderz: Transz-Szibéria


Meshuggah: Break Those Bones Whose Sinews Gave It Motion


The Ting Tings: Soul Killing


 


Of Montreal: Paralytic Stalks Lemezkritika

2012.02.11. 15:21 bodizsolt

Polyvynil, 2012

 A zavarodottság Kevin Barnes énekes fejében nem enyhült az elmúlt időszakban sem, a Paralytic Stalks dalszövegeiben leginkább arra keresi a választ, hogy gyakorlatilag mi a fene is zajlik a frontember fejében. De nem csak ezért érdekes az Of Montreal friss lemeze, hanem a zenei közegre is érdemes odafigyelni, ugyanis teljes összhangban van az előbb említettt szövegekkel. A túlbonyolítottság erről a lemezről is lerí, egész hosszábban nagyon sűrű anyag került a boltok polcaira. A Gelid Ascent és a Ye, Renew The Plaintiff a lassú építkezés után hangos és dühös noise popba fordul át, míg a legtöbb dalban, de főként a Spiteful Interventionben és a Dour Percentage-ben glames tempó- és témaváltások gondoskodnak arról, hogy szinte minden pillanatban történjen valami más. A súlyos témák ellenére kimondottan üdítő, dinamikus és táncolható albumon szomorkásabb arcát is megmutatja az Of Montreal (Wintered Debts; Authentic Pyrrhic Remission), a gond azonban leginkább az, hogy a lemez második felétől a dalok ezúttal is hosszabbak a kívánatosnál. A 7-8 perces számokban Barnes végképp fékezhetetlenné válik, ezek az üres megbolondulások azonban élvezhetetlenek, öncélú zajongásokba megy át a lemez.

  


Friss Hírek No. 59

2012.02.11. 14:55 bodizsolt

| Bródy János távozik az Artisjus éléről

Victor Máté zeneszerző váltja 12 év után Bródy Jánost az Artisjus egyesület elnöki székében.

 

| Kigyógyult a rákból a Bee Gees énekese

Robin Gibb szinte teljesen felépült végbélrákjából, és jobban érzi magát, mint bármikor az elmúlt tíz évben.
 
 
 
Hegyalja Fesztivál: az első fellépők

Rakamaz és Tokaj határában már a 13. Hegyalja Fesztivált rendezik meg. A szervezők nyilvánosságra hozták az első fellépők névsorát.
 
 
 
| Tíz újabb világsztár a Heineken Balaton Soundon

Björk után további tíz világsztár részvételét jelentették be a Heineken Balaton Sound szervezői. A névsor nemcsak rendkívül illusztris, de igazán sokrétű is. Zamárdiba érkezik júliusban többek között Avicii, az Example, a Gossip, Steve Angello és Carl Cox is.
 
|
Lemondta összes koncertjét a Klaxons

A brit zenekar úgy döntött, a nyári fesztiválokon való részvétel helyett inkább harmadik stúdiólemezének készítésére fókuszál.
 
 
 
| Búcsúturnéra indul az 50 éves Omega

Tíz állomásból álló, országos búcsúturnét tart az 50. születésnapját ünneplő Omega együttes március 9. és április 27. között - jelentette be Kóbor János Egerben.
 
 
| Minden stílus képviselteti magát a Grammy-gálán

A hatvanas évek legendás zenekara, a Beach Boys is ott lesz vasárnap Los Angeles-i Staples Centerben. A show-t élőben nyomon lehet követni az interneten.


John Le Carré: Suszter, szabó, baka, kém Könyvajánló

2012.02.06. 12:07 bodizsolt

  • 328 oldal
  • Kötés: papír / puha kötés
  • ISBN: 9789639868434
A regény korábban Árulás címmel jelent meg

Az angol hírszerzés legfelsőbb soraiban áruló rejtőzik, egy beépített ügynök, aki magának Karlának, a szovjet kémfőnöknek jelent. Amit az áruló tud, tudja Karla is. A Körönd legféltettebb titkait. És hogy teljes legyen a kép, Karla gondosan kiválogatott, meg- vagy átírt információkat juttat el az angoloknak. A legtöbben azt sem hajlandóak elismerni, hogy baj van. A legtöbben még csak bele sem mernek gondolni abba, hogy az áruló révén Karla minden egyes lépésükről tud. A legtöbbek szerint minden a legnagyobb rendben van. Kivéve George Smiley-t, a csendes, kövérkés és nyugdíjas egykori hírszerzőt, aki állhatatos munkával, bulldogkitartással és legendássá vált kihallgatási technikájával csapdát állít a soraikba férkőzött szovjet kémnek, és rajta keresztül Karlának, örök ellenfelének, a titokzatos szovjet kémfőnöknek. A méltán népszerű Karla-trilógia első részét most az olvasó új fordításban veheti kézbe, és a kötetben helyet kapott John le Carré magyarul eddig meg nem jelent írása Kim Philbyről, a legendás szovjet kémről.
 
Megrendelés: bookline.hu

Hadak Útján Filmkritika

2012.02.06. 12:03 bodizsolt

Az már megszokott, hogy ha egy regényből filmadaptáció készül, akkor az adott könyv is reneszánszát éli. De az már sok, hogy a Hadak útjánból több fogyott az elmúlt hetekben, mint összesen mióta megjelent a regény. Pedig hiába Steven Spielberg ült a rendezői székben, nem lett más ez a mozi, mint egy "na, akkor csináljunk egy patetikusnak látszó, de valójában nem az mozit" film. Kár érte. Mert a szegény legény és nagyszerű ló barátságának, elszakadásának és újra egymásra találásának története tényleg szép mese, de a legtöbb esetben kicsit sok a giccsből. Nem valószínű, hogy Spielberg bácsi ilyen túlcsordulóan szentimentálisra szerette volna készíteni ezt a filmet, de ez sikerült belőle. És hát hiába a nagy díszletek, a nagyívű történet mesélés, ha mindezeket mindenféle arányérzék nélkül adagolják a néző arcába. Épp ezért a Hadak útján nem lett más, mint egy szép reményű, ám végtelenül vontatottra és öncélúra sikerült mozgókép Spielberg munkásságában.

 

További premierek a héten:

A szerelem művészete

Aztán mindennek vége

Beszélnünk kell Kevinről

Fogadom

Star Wars I: Baljós Árnyak 3D


Dalok az 58. Hétre

2012.02.06. 11:51 bodizsolt

 The All-American Rejects: Beekeeper's Daughter

 

Neon Indian: Fallout


Lil Wayne feat. Bruno Mars: Mirror


Puscifer: Telling Ghost


 


Van Halen: Different Kind Of Truth Lemezkritika

2012.02.06. 11:40 bodizsolt

 Kvázi két évtized után David Lee Roth újra szóba állt a Van Halen fivérekkel, és ez a felmelegített barátság egy új stúdióalbumot eredményzett. Ám amitől mindenki félt szerencsére nem következett be: nem egy pénzlehúzós korongot izzadtak ki magukból az öregfiúk, mint azt ahogy az ilyen reunionoknál szokásos. Ez leginkább pedig annak köszönhető, hogy a lemezen szereplő dalok majdhogynem egésze nem új szerzemény, hanem a hetvenes-nyolcvanas években születtek, csak egy kicsit a mai igényeknek megfelelően átalakították. 

Nincs is túl sok értelme egyesével elemezni ezeket a darabokat, örülni kell, hogy a régi Van Halentől "új" dalokat hallgathatunk. Persze vannak közepes (Tattoo) és igazi Van Halen dalok ( She's The Woman) is. Vannak nagyszerű rockhimnuszok, könnyed, funkys darabok az albumon, de akad egy ballada is és pár tökös keménykedés is (China Town). Dave a szövegekben megint a legyet röptében is, szóval pont olyan lemez ez is, mint az első hat klasszikus volt. A legjobb pillanatokat a You and Your Blues hozza, az As Is, amiben Eddie megmutatja, miért ő még mindig az egyik legjobb gitáros a földön.Aki pedig tömören meg akar győződni, hogy milyen is a Different Kind Of Truth, annak a Driver Down-t érdemes először kigugliznia, mert az a legjellemzőbb dal.

 


süti beállítások módosítása